Saturday, December 19, 2009

KEK PELANGI



Buat kek orang dulu-dulu......dapat resepi dari siapa tak ingat dah lama sangat....kepada yang empunya resepi mintak halal dunia akhirat...
KEK PELANGI - Amy

Bahan-bahan:-
250gm mentega
1 cawan gula kastor
4 biji telur
2 1/2 cawan tepung naik sendiri - diayak
1 sudu teh esen vanila
2 sudu besar susu pekat
pewarna merah (perisa ros)
pewarna hijau perisa pandan)

Cara memasak:-
Pukul mentega dan gula hingga putih, iaitu sehingga kembang dan ringan.
Masukkan telur sebiji demi sebiji dan pukul rata setiap kali telur ditambah dan bubuh esen vanila.
Masukkan tepung berselang seli dengan susu.
Setelah sebati bahagikan adunan kepada tiga bahagian mengikut warna pilihan,warna asal,merah & hijau.
Tambahkan pewarna kepada setiap adunan dan kacau rata-rata.
Sapukan loyang pembakar dengan sedikit mentega. Taburkan tepung gandum sedikit.
Masukkan adunan tadi berselang-seli ke dalam loyang pembakar sehingga habis.
Panaskan oven selama 10 minit dan bakar pada suhu 175C selama 45-50 minit lebih kurang.
Biarkan kek sejuk dahulu sebelum dikeluarkan dari loyang. Lebih elok guna loyang ada pengunci senang untuk keluarkan kek.

 

No comments:

Post a Comment

Entry lain yang anda mungkin suka...

Related Posts with Thumbnails