Tuesday, December 22, 2009

Agar-agar Santan Berlaici...

AGAR-AGAR SANTAN BERLAICI - (KOLEKSI BUKU RESEPI AMY TAHUN 80AN)


Bahan:-
1 cawan santan pekat
2 cawan air
1 paket agar-agar
2/3 cawan susu cair
1 ¼ cawan gula
½ sudu kecil esen vanila
¼ sudu kecil garam
sedikit pewarna merah
3 helai daun pandan


Cara:-


1. Rebus agar-agar, masukkan daun pandan, sesudah hancur 
    agar-agar, masukkan gula, kemudian daun pandan dikeluarkan 
    dan ditapis.
2. Adunan masuk semula dalam periuk, masukan pati santan, 
    susu, esen vanila dan garam.
3. Ambil sebahagian dari agar-agar dan warnakan dengan
    pewarna merah. Sebahagian putih biar didalam periuk diatas api. 4. Bubuh adunan pewarna merah dalam bekas.
5. Bila agar-agar warna merah agak keras, cakar atasnya dengan 
    garpu dan curahkan dengan adunan putih yang masih panas.
    Ataupun adunan putih , bubuh dalam bekas, dan adunan merah 
    yang telah beku diceduk dengan sudu @ potong dadu dan 
    dibubuh ke dalam adunan putih.
6. Bila telah beku adunan agar-agar tadi, potong guna pisau agar-
    agar , hias bersama dengan buah laici atau buah kesukaan 
    mengikut citarasa.

No comments:

Post a Comment

Entry lain yang anda mungkin suka...

Related Posts with Thumbnails