AGAR-AGAR SANTAN BERLAICI - (KOLEKSI BUKU RESEPI AMY TAHUN 80AN)
Bahan:-
1 cawan santan pekat
2 cawan air
1 paket agar-agar
2/3 cawan susu cair
1 ¼ cawan gula
½ sudu kecil esen vanila
¼ sudu kecil garam
sedikit pewarna merah
3 helai daun pandan
Cara:-
1. Rebus agar-agar, masukkan daun pandan, sesudah hancur
agar-agar, masukkan gula, kemudian daun pandan dikeluarkan
dan ditapis.
2. Adunan masuk semula dalam periuk, masukan pati santan,
susu, esen vanila dan garam.
3. Ambil sebahagian dari agar-agar dan warnakan dengan
pewarna merah. Sebahagian putih biar didalam periuk diatas api. 4. Bubuh adunan pewarna merah dalam bekas.
5. Bila agar-agar warna merah agak keras, cakar atasnya dengan
garpu dan curahkan dengan adunan putih yang masih panas.
Ataupun adunan putih , bubuh dalam bekas, dan adunan merah
yang telah beku diceduk dengan sudu @ potong dadu dan
dibubuh ke dalam adunan putih.
6. Bila telah beku adunan agar-agar tadi, potong guna pisau agar-
agar , hias bersama dengan buah laici atau buah kesukaan
mengikut citarasa.
No comments:
Post a Comment