Kek yang dihias simple sangat...
KEK CHOCOLATE MOIST - Amy.
Bahan-bahannya:-
250 gm mentega
4 biji telur
1 cawan gula
2 1/2 cawan tepung naik sendiri
1 cawan air ais*}
1 sudu teh Choclate paste*} campur
Hiasan salutan coklat:-
250 gm coklat masakan
150 gm coklat urai
1 sudu teh mentega
Cara membuatnya:-
1. Pukul butter dengan gula sampai putih dan kembang.
2. Masukkan telur satu persatu dan pukul telur
1 minit satu biji hingga sebati.
3. Campurkan bahan bancuhan air ais dengan choclate paste.
4. Masukkan tepung , dan gaul rata.
5. Masukkan adunan kedalam loyang yang telah dilenser
dengan mentega ditabur dengan sedikit tepung.
6. Panaskan oven 10-15 minit terlebih dahulu.
7. Bakar selama 45-50 minit 180 C.
(Bancuhan ini boleh juga dikukus).
8. Sejukkan kek sebelum dihias.
9. Sediakan salutan coklat.
Masukkan coklat masakan didalam bekas yang
diletakkan periuk berisi air mendidih.(Double boiler).
10.Setelah coklat cair, matikan api dan bubuh mentega,
gaul sebati.
11.Curahkan adunan coklat ke atas kek,
ratakan diseluruh permukaan kek. Sejukkan sekejap.
12.Tabur coklat urai.
* Untuk pastikan kek masak, cucuk kek dengan 'cake tester' @ lidi sate.
Mentega dicampur dalam bancuhan coklat masakan supaya nampak berkilat.
No comments:
Post a Comment