Thursday, December 24, 2009

Puding Buah Lapis Kek


Kalau ada kek yang tak habis makan tu..sbb selalunya kalau kek kosong. kek oren, kek vanila @ kek marble, sedap bila dimakan panas suam-suam, bila dah sejuk kurennnnnnng........ rasa nak makan.Jadi pada membazir eloklah dibuatkan puding.

PUDING BUAH LAPIS KEK - Amy.


Bahan-bahannya:-
Beberapa potong kepingan kek - cukup untuk satu bekas
1 paket agar-agar
4 cawan air
2 cawan gula - (kemanisan ikut citarasa )
2 sudu besar tepung kastard - bancuh dengan sedikit air
2 helai daun pandan
1 tin buah-buahan campur*
Sirap dari tin buah-buahan,asingkan dari buahnya.*
Secubit garam


Cara membuatnya:-
1. Susun potongan kek kedalam bekas.
2. Rebus agar-agar bersama daun pandan sehingga agar-agar 
    hancur.
3. Kemudian masukkan gula, secubit garam dan masak sehingga 
    gula larut.
4. Bila dah mendidih, keluarkan daun pandan dan ambil 1/2 dari
    rebusan agar-agar.

5. Tuang 1/2 rebusan agar-agar tadi kedalam bekas berisi potongan 
    kek.Goyang sedikit, supaya agar-agar kosong tadi memenuhi 
    potongan kek.
6. Sementara  1/2 rebusan agar-agar dalam periuk tadi, dicampur 
    dengan tepung kastard yang telah dibancuh.Kacau supaya rata 
    dan tidak bergentel.Bila mendidih, tutup api dan ambil bancuhan
    kastard yang dimasak tadi, tuang  ke atas bekas berisi kek.
7. Lapisan kastard akan memenuhi lapisan agar-agar dan kek.
8. Tuang sirap buah-buahan ke atas lapisan agar-agar.
    Tabur buah-buahan dalam tin, hias memenuhi bekas, sejukkan 
    kemudian bolehlah dihidang.

1 comment:

  1. SALAM! KEK PUDING BUAH TU
    NAMPAK SEDAP. BILA BUAT BIRTHDAY PARTY
    ANAK, JANGAN LUPA JEMPUT KAMI! BOLEH RASA
    KEK PUDING BUAH...HUHUHU!!!

    ReplyDelete

Entry lain yang anda mungkin suka...

Related Posts with Thumbnails