Wednesday, March 20, 2013

Daging Kambing Puri Berempah


Masakan Daging Kambing adalah kegemaran En.Hubby.
Nak masak daging ni kena perap paling kurang 4 jam 
dengan rempah pelbagai supaya dapat mengurangkan 
baunya......

Kambing Puri Berempah  
Bahan-bahannya :-
1kg daging kambing (dibersihkan dan dipotong kiub)
2 batang serai – dititik
Bahan kisar untuk perapan:-
1 inci halia
1 labu bawang besar
4 ulas bawang putih
Bahan lain untuk perapan:
1 sk serbuk kunyit
sedikit garam
1/2 sk serbuk jintan putih
1/2 sk serbuk jintan manis
1/2 sk serbuk ketumbar
Gaulkan daging kambing dengan serbuk kunyit,
Garam dan bahan kisar di atas dan rebus dengan
sedikit air hingga daging lembut dan airnya serap

Bahan dikisar :-
10 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
2 inci halia
2 inci lengkuas
10 tangkai cili hijau
1 pokok daun ketumbar
1 pokok daub pudina
2 helai daun limau purut
1 pokok daun parsli

Bahan tumis:-
½ cawan minyak sapi
Rempah 4 sekawan - (1 keping kayu manis,
1 bunga lawang, 3 biji buah pelaga,
3-4 kuntum bunga cengkih)
2 batang serai dititik
2 helai daun pandan – disimpul
½ cawan rempah beriani
3 sudu besar kerisik
1 tangkai daun kari
½ cawan tomato puri
1 tin susu cair
3 sudy besar jus limau
2 sudu besar madu
4 cawan air
Garam dan gula secukupnya

Bahan lain:
2 tangkai cili merah (dihiris)
½ cawan bawang goreng

Cara-cara memasaknya :-
1. Panaskan minyak sapi tumis rempah 4 sekawan
   (kayu manis, bunga lawang, buah pelaga, cengkih)
   serai dititik, daun pandan dan bahan kisar hingga
   garing.
2. Masukkan rempah beriani dan kerisik dan daun 
   kari kacau rata.
3. Masukkan pula tomato puri, susu cair, jus limau 
   nipis, daging, madu, garam dan air. Gaul rata.
4. Kecilkan api, masak hingga mendidih dan pekat.
5. Masukkan bawang goreng, hirisan cili, Gaul sebati 
   dan biarkan seketika. Padamkan dan hidangkan.



No comments:

Post a Comment

Entry lain yang anda mungkin suka...

Related Posts with Thumbnails