Sunday, March 17, 2013

First Time..dengar Ceramah Live UAI...


Malam tadi, saya, anak dengan hubby pegi apartment,
konon nak bersihkan dan repair mana yang rosak…
rumah cantik macamana pun, kalau dapat penyewa
yang tidak pembersih dan tak bertanggungjawab,
memang rumah hancurlah jawabnya… sampai kat
dalam kawasan apartment, keluar kereta, hubby
tanya bawa kunci tak..saya jawab tak..tanya pulak dia..
dia jawab..tak juga..dah masing-masing tak bawa kunci apartment macamana nak masuk…jawabnya baliklah…

Dalam perjalanan balik saya tanya kat hubby…malam
ni tak ada ceramah ke? Hubby jawab..ada…Kelab Sultan Sulaiman..Ustaz Azhar Idrus..apalagi saya nak pegi la
sangat-sangat…sebab tak pernah lagi tengok live…masa
kat Masjid Gombak dulupun terpaksa patah balik sebab
tak ada tempat nak parking kete…bukan saja kawasan
masjid penuh..kawasan perumahan (Gombak Setia, Kg.
Gombak)  dan Taman perumahan (Taman Kamariah
yang berhampiran…..semuanya penuh…

si Ira kata, kalau nak pegi..pegi terus, jangan balik rumah
dulu…saya pun kata yalah dah pukul 9.00 malam ni..
Sampai kat area Kg.Baru…tanya kat petugas amal….nak
parking kete kat mana?Petugas amal kata “Sorrylah kak,
Parking penuh..!!!”Jalan lagi..saya dan anak turun kat 
jalan Raja Abdullah…sementara En.Hubby cari parking…
sambil tunggu sambil tengok Vcd yang dipasang oleh para peniaga…tunggu punya tunggu …lama sungguh…..Rupanya terpaksa letak kereta jauh..nun kat hujung Kg.Baru, tak 
ingat Jalan Raja apa, tapi kawasan tu memang tempat 
kedai-kedai makan…..Bila kami masuk kat Padang Kelab 
Sultan Sulaiman…memang sesak gilerr..walaupun 
keadaan becak dan berair…dah separuh dah soal jawab 
dengan UAI …tapi berbaloi sungguh…

Pelbagai soalan yang diajukan orang ramai kepada UAI, contohnya…. "apa hukum negara yang bagi pinjaman
PTPTN pada pelajar kemudian pelajar berdemonstrasi
minta hapuskan PTPTN".
Ustaz Azhar secara spontan menjawab, "kalau negara tu
kaya kenalah bagi pendidikan percuma kepada pelajar.
Cuba tengok menara KLCC tu, menara jagung dua butir,
negara miskin mana ada tu...".
Ada yang tanya…”amalan ringan tapi membawa impak
yang besar”…UAI jawab..”berilah undi untuk perubahan pemerintahan Negara”….UAI kata lagi soalan ringan..
jawabnya pun ringan….”

dan sebelum balik sempat singgah kat gerai Majalah dan
T Shirt ZUNAR…si Ira beli dua buku kartun karya Zunar
siap dapat tandatangan Zunar lagi..sebab En.Zunar ada
di gerai tersebut.

Inilah keadaanya malam tadi di KSS

No comments:

Post a Comment

Post a Comment

Entry lain yang anda mungkin suka...

Related Posts with Thumbnails