Tuesday, March 19, 2013

Ikan Talang Masin Masak Lemak Nanas

Ikan Talang Masin Masak Lemak Nanas

Bahan-Bahan:
2-3 keping ikan masin (potong 4 segi)
1 biji nanas muda (size kecil)
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci kunyit hidup
1 inci halia
10 biji cili padi
1 cawan santan pekat
1 batang serai (dititik)
asam keping (1 keping)
daun kunyit – di koyak
garam dan gula secukup rasa
Cara:
1.
Bawang merah, bawang putih, kunyit, halia
   dan cili padi dikisar.
2. Masukkan perahan santan ke dalam periuk,
   bersama-sama bahan yang dimesin.
3. Masukkan serai, asam keping, nanas serta ikan.
4. Kacau sehingga menggelegak di atas api yang
   sederhana.
5. Akhir sekali masukkan daun kunyit dan tambah
   gula dan garam secukup rasa. Angkat dan bolehlah
   dihidangkan

No comments:

Post a Comment

Entry lain yang anda mungkin suka...

Related Posts with Thumbnails