Sekali-sekala
makan cucur atau cekodok memang sedap.
Resepi
asal dari yatiememories,tapi ada bahan yang dah
saya
tambah mengikut selera...(suka hati je kannn??)
dan
cara diolah pun diubah suai ikut keselesaan. Jadi
siapa
yang nak resepi asal boleh ke blog yang telah di
linkkan. Cekodok ni memang lembut walaupun dah
berjam
di goreng...sedappp!!!!
Cekodok
Ikan Bilis Air Panas
Resepi
asal : http://yatiememories.blogspot.com
Bahan-Bahan
3
cawan tepung gandum*
1
cawan ikan bilis (bersihkan jangan di tumbuk)*
3
sudu besar udang kering - dikisar*
1
biji bawang besar potong2 kecil*
1
biji lada merah(dihiris)*
daun
sup dan daun bawang (hiris)*
garam
secukup rasa*
2
1/2 cwn air panas mendidih
2
sudu besar minyak panas
minyak
untuk menggoreng
Cara-Cara:-
1. Satukan bahan bertanda* gaulkan rata.
2. Buatkan lubang ditengah adunan.
3. Tuangkan air panas dan kacau dengan cepat,
adunan akan menjadi berat dan kental. Gaul rata.
4. Masukkan minyak panas, gaul rata, kemudian
jemput adunan buat seperti bebola atau ikut suka
hati.
jemput adunan buat seperti bebola atau ikut suka
hati.
5. Panaskan minyak dan goreng dengan api
sederhana hingga kekuningan.
7. Angkat dan toskan. Hidangkan bersama sos
kegemaran.
kegemaran.
Tips: Jika tak masukkan minyak panas, tangan mesti
disapu dengan tepung sebelum adunan menjadi
bebola.
disapu dengan tepung sebelum adunan menjadi
bebola.
Esok nak buat lah untuk santai2 ngn suami..huhu..:)
ReplyDeleteBuatlah Yang... mesti suami suka...huhu...!!!
Delete