Monday, April 28, 2014

Cekodok Ikan Bilis Air Panas..Lembut Dan Sedapppp!!!

Sekali-sekala makan cucur atau cekodok memang sedap.
Resepi asal dari yatiememories,tapi ada bahan yang dah
saya tambah mengikut selera...(suka hati je kannn??)
dan cara diolah pun diubah suai ikut keselesaan. Jadi
siapa yang nak resepi asal boleh ke blog yang telah di
linkkan. Cekodok ni memang lembut walaupun dah
berjam di goreng...sedappp!!!!

Cekodok Ikan Bilis Air Panas
Bahan-Bahan
3 cawan tepung gandum*
1 cawan ikan bilis (bersihkan jangan di tumbuk)*
3 sudu besar udang kering - dikisar*
1 biji bawang besar potong2 kecil*
1 biji lada merah(dihiris)*
daun sup dan daun bawang (hiris)*
garam secukup rasa*
2 1/2 cwn air panas mendidih
2 sudu besar minyak panas
minyak untuk menggoreng

Cara-Cara:-
1.  Satukan bahan bertanda* gaulkan rata.
2.  Buatkan lubang ditengah adunan.
3.  Tuangkan air panas dan kacau dengan cepat,
    adunan akan menjadi berat dan kental. Gaul rata.
4.  Masukkan minyak panas, gaul rata, kemudian
     jemput adunan buat seperti bebola atau ikut suka 
     hati.
5.  Panaskan minyak dan goreng dengan api
     sederhana hingga kekuningan.
7.  Angkat dan toskan. Hidangkan bersama sos 
    kegemaran.
Tips: Jika tak masukkan minyak panas, tangan mesti
       disapu dengan tepung sebelum adunan menjadi
       bebola.
 

2 comments:

  1. Esok nak buat lah untuk santai2 ngn suami..huhu..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buatlah Yang... mesti suami suka...huhu...!!!

      Delete

Entry lain yang anda mungkin suka...

Related Posts with Thumbnails