Kari ikan yang paling sedapppp...lain dari yang lain...
resepi warisan blogger masakan Sheila Spices Journey.
Susah yerr orang nak kongsi resepi keluarga...tapi Pn.
Shiela ini berkongsi resepi keluarganya...semuga Allah
merahmati dan memurahkan rezekinya kerana berkongsi
ilmu...Pasal apa saya kata sedap...sebab dalam masakan
ni dicampur dengan sedikit kisaran beras goreng...wangi
beras goreng memenuhi ruang rumah...sedappp wehhh!!!
Kari
Ikan Paling Sedap - Amy
Resepi
asal: Sheila spicesjourney.
Bahan-bahan
:
1
kg Ikan ~~ (jenis Ikan ikut suka)
50gm
Rempah Kari Ikan Babas (campur dengan 
santan cair + garam + sedikit bawang
kisar)
3
sudu besar Cili Mesin
1
biji Bawang Besar
5-6
ulas Bawang Merah
3
ulas Bawang Putih
1
inci Halia (dimayang halus)
100ml
Santan
1
sudu besar Halba Campur (biji sawi, halba dan jintan putih/halus)
1
sudu besar Beras sangai ~~ ditumbuk @ kisar halus
Sedikit
Daun Kari
Minyak
untuk menumis
Garam
secukup rasa
Segenggam
Asam Jawa (ramas/bancuh sekali dengan 
santan)
Air
Secukupnya
3
batang Cili Hijau
Tomato
segar belah @ tomato ceri (yang kecil2)
Sayur
bendi dan terung
Cara:
Panaskan minyak. (Betul-betul panas).
Tumis bawang hiris dan halia yang dimayang 
halus.Tumis hingga layu.
Masukkan halba campur juga daun kari. Biar 
betul-betul
garing dan berwarna keperangan.
Masukkan pes rempah kari, tumis betul-betul 
garing dan hilang bau. (Api kecil, kacau selalu 
supaya jangan
hangit).
Masukkan beras sangai, kacau rata sebelum 
masukkan air
dan santan (santan bercampur 
dengan air asam).
Bila santan sudah mendidih baru masukkan ikan 
(masak
ikan dalam masa 5 minit sahaja), dan 
api kuatkan sedikit.
Masukkan cili hijau yang dipatah-patahkan dan 
juga
tomato.
Bila ikan dah masak kecilkan api supaya gulai 
cantek
terbit minyaknya dan ikan tidak hancur.
Masukkan bendi dan terung sebelum api ditutup.
(saya tak bubuh terung sebab tak ada stok).
 
 

No comments:
Post a Comment