Sebab apa saya kata ayam goreng berempah ni
Istimewa ..
sebab banyak serdaknya.Serdak untuk bahan perap pada ayam
goreng berempah ni sedappp..sangattttt!!!!!
Resepi dari
Madiha. Tapi cara susunan ayat untuk resepi ni saya olah
semula untuk mudah
buat rujukan. Tapi jika nak resepi asal
boleh dapatkannya pada
blog Madiha aka Ratna.
Resepi yang memang bestttt sangat-sangat, tak rugi untuk
anda mencuba…dan terima kasih pada
Madiha sebab kongsi
resepi yang sedappp bangeettt!!!.
Ayam Goreng Berempah Istimewa
Resepi Asal : http://mamawandiha.blogspot.com
Bahan-bahan:-
½ ekor ayam saiz besar (bersih dan potong ikut
suka)
Garam dan gula secukup rasa
Minyak masak secukupnya
Penapis gorengan berdawai halus
Bahan untuk serdak:
(kisar kering guna food processor/blender
kering)
1 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
1 ½ ~ 2 inci halia ~ potong kecil-kecil
(bergantung saiznya kalau kecik letakla 2 inci)
1 ½ ~ 2 inci lengkuas ~ potong kecil-kecil
(bergantung saiznya besar atau kecil)
3 ~ 4 batang serai ~ ambil bahagian pangkal
lebih kurang 1 jengkal/6 inci.. bersihkan, potong
1 inci
(maknanya dapat 6 potongan setiap batang serai
(ini adalah untuk dapatkan serdak yang panjang-panjang)
1 inci kunyit hidup (boleh ganti 1 sudu kecil serbuk kunyit)
1 sudu besar rempah ketumbar biji
½ sudu besar rempah jintan manis biji
½ sudu kecil rempah jintan putih biji
Cara-cara menyediakan serdak.
1. Bahan-bahan di atas..dikisar menggunakan food processor
atau blender kering.Blend sikit-sikit supaya bahan dapat
dikisar.. sekali sekala kita goncangkan isi
dalam kisaran
atau keluarkan bahan yang dah lumat bahagian bawah
gunakan sudu dan sambung kisar lagi baki yang belum
lumat.
Boleh juga guna pengisar basah tapi jangan
guna air
terlalu banyak sebab bahan perap lebih elok tidak
bercampur
air sebab air yang keluar dari bawang pun
sudah
memadai.
2. Perapkan ayam dengan semua
bahan kisar bersama
garam dan gula
secukup rasa dan gaul sebati. Perapkan
selama 30 minit atau hingga satu jam.
3. Panaskan minyak, masukkan
ayam satu persatu sekali
dengan rempah yang dikisar tadi. Gunakan api yang
sederhana.
4. Sesekali rempah-rempah
yang timbul dikacau perlahan-
lahan. Bahagian bawah ayam tu sekali sekala dikarih
sikit
supaya tidak berkerak. Tapi jangan dibalikkan
selagi ia
belum garing.
5. Biarkan garing di
sebelah kemudian barulah dibalikkan.
6. Setelah garing
bolehlah diangkat dan toskan.
7. Gunakan penapis
berjaring halus dan sauk/kaupkan
serdak-serdak yang dah garing dalam kuali tadi dan
toskan
juga. (kalau boleh tos dalam penapis lain ye).
Sauk kesemua serdak sehingga habis dengan mengarih-
garih sikit
dasar kuali.
8.
Sambung menggoreng lagi ayam dan masukkan semua
rempah yang
dikisar tadi untuk mendapatkan /
menghasilkan serdak yang
lebih banyak.
9. Hidangkan ayam di dalam pinggan hidangan dan
taburkan serdak
yang telah ditoskan.
Tips : Untuk memudahkan menggoreng
ayam ni guna
aje Non stick pan atau pemanggang ajaib.
sedap nyerrrr...!!!
ReplyDelete