Monday, April 28, 2014

Ayam Goreng Berempah Istimewa....Sedapppp Wehhh !!!!

Sebab apa saya kata ayam goreng berempah ni Istimewa ..
sebab banyak serdaknya.Serdak untuk bahan perap pada ayam 
goreng berempah ni  sedappp..sangattttt!!!!! Resepi dari 
Madiha. Tapi cara susunan ayat untuk resepi ni saya olah 
semula untuk mudah buat rujukan. Tapi jika nak resepi asal 
boleh dapatkannya pada blog Madiha aka Ratna.
Resepi yang memang bestttt sangat-sangat, tak rugi untuk 
anda mencuba…dan terima kasih pada Madiha sebab kongsi 
resepi yang sedappp bangeettt!!!.

Ayam Goreng Berempah Istimewa
Bahan-bahan:-
½ ekor ayam saiz besar (bersih dan potong ikut suka)
Garam dan gula secukup rasa
Minyak masak secukupnya
Penapis gorengan berdawai halus

Bahan untuk serdak:
(kisar kering guna food processor/blender kering)
1 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
1 ½ ~ 2 inci halia ~ potong kecil-kecil
(bergantung saiznya kalau kecik letakla 2 inci)
1 ½ ~ 2 inci lengkuas ~ potong kecil-kecil
(bergantung saiznya besar atau kecil)
3 ~ 4 batang serai ~ ambil bahagian pangkal
lebih kurang 1 jengkal/6 inci.. bersihkan, potong  1 inci
(maknanya dapat 6 potongan setiap batang serai
(ini adalah untuk dapatkan serdak yang panjang-panjang)
1 inci kunyit hidup (boleh ganti 1 sudu kecil serbuk kunyit)
1 sudu besar rempah ketumbar biji
½ sudu besar rempah jintan manis biji
½ sudu kecil rempah jintan putih biji

Cara-cara menyediakan serdak.

   1.    Bahan-bahan di atas..dikisar menggunakan food processor
   atau blender kering.Blend sikit-sikit supaya bahan dapat
   dikisar.. sekali sekala kita goncangkan isi dalam kisaran 
   atau keluarkan bahan yang dah lumat bahagian bawah 
   gunakan sudu dan sambung kisar lagi baki yang belum 
   lumat.
   Boleh juga guna pengisar basah tapi jangan guna air 
   terlalu banyak sebab bahan perap lebih elok tidak 
   bercampur air sebab air yang keluar dari bawang pun 
   sudah memadai.
2. Perapkan ayam dengan semua bahan kisar bersama 
   garam dan gula secukup rasa dan gaul sebati. Perapkan 
   selama 30 minit atau hingga satu jam.
3. Panaskan minyak, masukkan ayam satu persatu sekali 
   dengan rempah yang dikisar tadi. Gunakan api yang 
   sederhana.
4. Sesekali rempah-rempah yang timbul dikacau perlahan-
   lahan. Bahagian bawah ayam tu sekali sekala dikarih sikit 
   supaya tidak berkerak. Tapi jangan dibalikkan selagi ia 
   belum garing.
5. Biarkan garing di sebelah kemudian barulah dibalikkan.
6. Setelah garing bolehlah diangkat dan toskan.
7. Gunakan penapis berjaring halus  dan sauk/kaupkan 
   serdak-serdak yang dah garing dalam kuali tadi dan 
   toskan juga. (kalau boleh tos dalam penapis lain ye). 
   Sauk kesemua serdak sehingga habis dengan mengarih-
   garih sikit dasar kuali.
   8. Sambung menggoreng lagi ayam dan masukkan semua 
      rempah yang dikisar tadi untuk mendapatkan / 
      menghasilkan serdak yang lebih banyak.
   9. Hidangkan ayam di dalam pinggan hidangan dan 
      taburkan serdak yang telah ditoskan. 

Tips : Untuk memudahkan menggoreng ayam ni guna 
       aje Non stick pan atau pemanggang ajaib.


1 comment:

Entry lain yang anda mungkin suka...

Related Posts with Thumbnails