Friday, April 4, 2014

Kek Pelangi Kukus - Gebu, lembut, Sedapppp !!!!!!!.

    Kek Pelangi Kukus - Amy
    Resepi Asal - Chef Norzailina
    (Sumber yatiememories)

    Bahan-Bahan (Loyang 7x7x3)
    1 cawan mentega
    3/4 cawan gula kastor - (saya buat 1/2 cawan)
    3 biji telur
    ¼ cawan susu pekat
    ¼ cawan serikaya
    1½ cawan tepung gandum
    1 sudu kecil serbuk penaik
    1 sudu besar koko
    1 sudu kecil vanila
    Sedikit pewarna merah jambu,hijau,kuning,ungu,jingga

    Cara membuat

    1.  Pukul mentega dan gula hingga kembang.
    2. Masukkan telur satu persatu dan pukul sebati.
    3. Masukkan susu pekat, serikaya dan vanila.
    4. Kacau rata dan bubuh tepung gandum
       bercampur serbuk penaik.
    5. Bila sebati, bahagikan kepada 7.
    6. Warnakan berbeza termasuk satu adunan dengan koko.
    7. Sudukan selang seli ke dalam mangkuk (aluminium)
       yang sudah dilengser dengan marjerin dan alas 
       dasarnya dengan kertas kalis minyak. Tutup dengan 
       aluminium foil dan kukus selama 1 jam atau hingga 
       masak.
     * Untuk kek lebih lembut, tambah 2-3 sudu besar
       susu segar/cair.Jika bahagi ke dlm mangkuk2 kecil,
       masa mengukus lebih pendek.
       (tak tambah susu pun kek ni tetap lembut dan gebu)
       Anda yang tak pernah cuba...saya syorkan untuk
       mencuba, memang sedapppp...!!!

2 comments:

  1. Replies
    1. Waalaikummussalam..mama sara nur...memang gebu kek ni..sedap pun sedap...mesti simpan dalam list kek terbaik...

      Delete

Entry lain yang anda mungkin suka...

Related Posts with Thumbnails