Resepi ni rasanya ramai yang tahu, sebab pelengkap Nasi
Minyak atau yang sewaktu dengannya, selain dari Jelatah
ataupun urap. Saya suka acar yang bila dimakan karot dan
timunnya rangup...untuk itu, kena rendam dalam air garam,
simpan sekejap (1/2 jam ke atau lebih)dalam peti sejuk. Jika
alah dengan udang kering, boleh ganti dengan kiub perasa.
alah dengan udang kering, boleh ganti dengan kiub perasa.
Acar Rampai - Amy
Bahan-bahannya:
1
biji timun-buang biji dan potong memanjang -
4cm
1
biji lobak merah-potong nipis memanjang – 4 cm
1
labu bawang besar – dihiris
1
biji cili merah – di hiris
1
biji cili hijau – dihiris
2
sudu besar cuka makan
Garam,gula
secukupnya
Sedikit
minyak
Sedikit
bijan
Sedikit
biji sawi
Sedikit
air
Bahan Tumis :
3 ulas bawang merah – mayang kasar
2 ulas bawang putih – mayang kasar
2 inci halia – mayang kasar
2
sudu besar udang kering - dikisar
2
sudu besar cili kisar
1
sudu besar rempah kari daging
1
sudu teh serbuk kunyit
Caranya:
1. Panaskan minyak dan tumis bahan yang dimayang kasar
hingga kekuningan
dan naik bau.
2. Masukkan cili kisar dan rempah kari, tambah sedikit air
kacau
rata.
3. Masukkan serbuk kunyit, cuka, garam secukup rasa.
4. Masukkan timun dan lobak merah, hirisan bawang besar,
cili merah,
cili hijau dan bubuh sedikit gula dan
kacau
sebati.
5. Masak jangan lama sangat, kacau rata sebelum angkat.
Tabur bijan, biji sawi dan
hidangkan.
No comments:
Post a Comment