Monday, May 19, 2014

Acar Rampai...Kegemaran Saya...Besttt Sangat...!!!!

Resepi ni rasanya ramai yang tahu, sebab pelengkap Nasi
Minyak atau yang sewaktu dengannya, selain dari Jelatah
ataupun urap. Saya suka acar yang bila dimakan karot dan
timunnya rangup...untuk itu, kena rendam dalam air garam, 
simpan sekejap (1/2 jam ke atau lebih)dalam peti sejuk. Jika
alah dengan udang kering, boleh ganti dengan kiub perasa.

Acar Rampai - Amy

Bahan-bahannya:
1 biji timun-buang biji dan potong memanjang -  4cm
1 biji lobak merah-potong nipis memanjang – 4 cm
1 labu bawang besar – dihiris
1 biji cili merah – di hiris
1 biji cili hijau – dihiris
2 sudu besar cuka makan
Garam,gula secukupnya
Sedikit minyak
Sedikit bijan
Sedikit biji sawi
Sedikit air

Bahan Tumis :
3 ulas bawang merah – mayang kasar
2 ulas bawang putih – mayang kasar
2 inci halia – mayang kasar
2 sudu besar udang kering - dikisar
2 sudu besar cili kisar
1 sudu besar rempah kari daging
1 sudu teh serbuk kunyit

Caranya:
1.    Panaskan minyak dan tumis bahan yang dimayang kasar 
    hingga kekuningan dan naik bau.
2.  Masukkan cili kisar dan rempah kari, tambah sedikit air 
    kacau rata.
3.   Masukkan serbuk kunyit, cuka, garam  secukup rasa.
4.  Masukkan timun dan lobak merah, hirisan bawang besar, 
    cili merah, cili hijau dan bubuh sedikit  gula dan kacau 
    sebati.
5.   Masak jangan lama sangat, kacau rata  sebelum angkat.
    Tabur bijan, biji sawi dan hidangkan.
                                                                                                       

No comments:

Post a Comment

Entry lain yang anda mungkin suka...

Related Posts with Thumbnails