Tuesday, May 20, 2014

Daging Masak Bali....Sedap Punya Pasal...Sampai Licin..!!!!


Resepi yang sedap..sampai makan bertambah-tambah...nak
diet macamana..makan dengan nasi santan sayur campur..
hmmm terbaik derr....

Daging Masak Bali - Amy
Sumber : MadiHaA 
Sumber Asal :Amir Said Oh Malaysia

Bahan-bahan
650 gm daging batang pinang ~ dihiris nipis
1 biji bawang besar / 6 biji bawang merah
2 biji bawang putih
2 sudu serbuk kunyit 
1 sudu kecil ketumbar
1 sudu kecil jintan manis
1 sudu kecik jintan kasar
3 batang serai (2 dikisar dan 1 diketuk)
1 sudu besar kicap pekat
12 biji cili kering - rebus dan kisar
1 tangkai daun kari
3 - 4 helai daun limau purut
1 keping asam delugor (asam keping)
Minyak masak
Garam dan gula secukup rasa

Cara-cara:

1. Kisar bawang besar, bawang putih, ketumbar, jintan manis, 
    jintan kasar, cili kering dan serai. Gaulkan bahan yang 
    dikisar bersama-sama kunyit dan kicap pekat. Kemudian 
    perap daging dengan bahan ini.
2. Panaskan minyak dan masukkan daging yang telah diperap 
    ke dalam kuali. Bahan perapan yang selebihnya jangan 
    dimasukkan.
3. Bila daging sudah agak masak, masukkan bahan perapan 
    tadi. Masukkan juga daun kari, daun limau purut, serai dan 
    asam keping.(Jika kering tumisan bubuh sedikit air untuk
    melembutkan daging)
4. Masukkan garam dan gula secukup rasa.
5. Siap untuk dihidangkan.
*   Boleh juga dihidangkan lauk ini bersama-sama nasi impit.

No comments:

Post a Comment

Entry lain yang anda mungkin suka...

Related Posts with Thumbnails