Resepi yang sedap..sampai makan bertambah-tambah...nak
diet macamana..makan dengan nasi santan sayur campur..
hmmm terbaik derr....
Daging Masak Bali - Amy
Sumber : MadiHaA
Sumber Asal :Amir Said Oh Malaysia
Bahan-bahan
650 gm daging batang pinang ~ dihiris nipis
1 biji bawang besar / 6 biji bawang merah
2 biji bawang putih
2 sudu serbuk kunyit
650 gm daging batang pinang ~ dihiris nipis
1 biji bawang besar / 6 biji bawang merah
2 biji bawang putih
2 sudu serbuk kunyit
1 sudu kecil ketumbar
1 sudu kecil jintan manis
1 sudu kecik jintan kasar
3 batang serai (2 dikisar dan 1 diketuk)
1 sudu besar kicap pekat
12 biji cili kering - rebus dan kisar
1 tangkai daun kari
3 - 4 helai daun limau purut
1 keping asam delugor (asam keping)
Minyak masak
Garam dan gula secukup rasa
1 sudu kecil jintan manis
1 sudu kecik jintan kasar
3 batang serai (2 dikisar dan 1 diketuk)
1 sudu besar kicap pekat
12 biji cili kering - rebus dan kisar
1 tangkai daun kari
3 - 4 helai daun limau purut
1 keping asam delugor (asam keping)
Minyak masak
Garam dan gula secukup rasa
Cara-cara:
1. Kisar bawang besar, bawang putih, ketumbar, jintan manis,
jintan kasar, cili
kering dan serai. Gaulkan bahan yang
dikisar bersama-sama kunyit dan kicap
pekat. Kemudian
perap daging dengan bahan ini.
2. Panaskan minyak dan masukkan daging yang telah diperap
2. Panaskan minyak dan masukkan daging yang telah diperap
ke dalam kuali. Bahan
perapan yang selebihnya jangan
dimasukkan.
3. Bila daging sudah agak masak, masukkan bahan perapan
3. Bila daging sudah agak masak, masukkan bahan perapan
tadi. Masukkan juga daun
kari, daun limau purut, serai dan
asam keping.(Jika kering tumisan bubuh sedikit air untuk
melembutkan daging)
4. Masukkan garam dan gula secukup rasa.
5. Siap untuk dihidangkan.
4. Masukkan garam dan gula secukup rasa.
5. Siap untuk dihidangkan.
* Boleh juga dihidangkan lauk ini bersama-sama nasi
impit.
No comments:
Post a Comment