6 -
8 biji kentang – di rebus
1
paket agar-agar
7
1/2 cawan air (1300ml)
1
1/2 cawan santan
2
cawan gula
1
sudu teh garam
Sedikit
pewarna kuning - jika suka atau
1
tin buah-buahan cocktail (buah sahaja tanpa jus)
Cara:
1. Masak
agar agar dengan air sehingga hancur.
2. Masukkan gula sambil di kacau rata, masak
sehingga
gula hancur.
3. Masukkan kentang yang telah di rebus kedalam
blender,
santan dan sedikit garam. Kisar hingga halus lepas
itu
titikkan pewarna kuning.
4. Masukkan adunan yang dikisar tadi kedalam
agar-agar,
kacau sehingga sebati
5. Biarkan mendidih dengan sekali sekala dikacau
rata,
jika suka masukkkan buah-buahan cocktail.
6. Tutup api dan pindahkan adunan agar agar
kedalam
loyang yang disukai
7. Biarkan sejuk sedikit barulah dimasukkan kedalam peti
sejuk sebelum dihidangkan.
No comments:
Post a Comment