Thursday, May 8, 2014

Ayam Dendeng...Enak Dan Lazattt !!!!!

Selalu buat daging dendeng...kali ni cubalah resepi ayam masak
dendeng…sedap sangat..tambahan di campur dengan bawang 
goreng, dan daun kari tu saja saya tambah sebab..nak bagi bau 
yang semerbak lagi...berserta serai yang diketuk...
Ayam Dendeng
Resepi asal: Pak Engku

1 ekor ayam - dipotong 12
100 gm bawang goreng
2 ketul gula Melaka
2 sudu makan air asam jawa
garam dan gula secukup rasa

Bahan Kisar dan Tumis
5 -10 tangkai cili kering - digoreng dan dikisar
10 ulas bawang merah - dikisar
2 inc halia - dikisar
3 ulas bawang putih - dikisar
5 biji buah pelaga
3 batang kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih

Cara:
1. Ayam digoreng seketika dan angkat.
2.Tumis buah pelaga, kulit kayu manis, bunga lawang dan 
   bunga cengkih. 
3. Bila sudah kekuningan, masukkan bahan kisar.sehingga naik 
   baunya.
4. Bila sudah naik baunya, masukkan air asam jawa dan juga 
   gula Melaka. 
5. Masukkan garam dan gula secukup rasa.
6. Masukkan ayam dan gaul rata.
7. Bila ayam telah masak sepenuhnyer barulah masukkan 
   bawang goreng. 
8. Taburkan daun kari, biarkan hingga kuah kering dan 
   bolehlah diangkat untuk dihidangkan.
*  Yang saya tambah, daun kari dan sebatang serai yang 
   diketuk/titik.


No comments:

Post a Comment

Entry lain yang anda mungkin suka...

Related Posts with Thumbnails