Friday, July 27, 2012

Ikan Masak Air Asam



IKAN  MASAK AIR ASAM -Amy

4 – 5 ekor ikan (tak kisah ikan apa pun) – di gaul garam dan kunyit

Bahan Kisar/Tumbuk:
2 ulas bawang putih -
5 ulas bawang merah
5 biji cili padi
3 biji cili merah
1 inci belacan bakar
1 batang serai – di ketuk

Bahan lain:
1/2 cawan air asam jawa
5 biji cili api – di hiris
2 biji cili hijau/merah – di hiris
1 biji tomato (potong dadu)
1 biji bawang besar (potong dadu)
Garam dan gula secukup rasa

Cara:
1.    Tumis bahan kisar sehingga naik bau.
2.  Masukkan air asam jawa dan ikan.
3.   Masukkan garam, gula, dan biarkan medidih.
4.  Masukkan hirisan cili padi, cili merah,bawang besar dan tomato.
5.   Kacau seketika dan angkat. 


*Kalau jemu masak asam pedas, masak kicap, masak lemak, 
 masak kari, cubalah masak cara macam ni...simple tapi sedap!



No comments:

Post a Comment

Entry lain yang anda mungkin suka...

Related Posts with Thumbnails