Sunday, July 1, 2012

Nasi Beriani Chef Sara


Nasi Beriani Chef Sara - Amy
Bahan-bahannya
500gm beras basmati, dicuci bersih dan direndam 30 minit dan toskan
air secukupnya
2/3 cawan susu cair
3 sudu makan rempah briani
3 sudu makan minyak sapi
3 sudu makan minyak jagung
1 biji limau nipis –diperah
1 sudu makan kacang badam kisar

Bahan di kisar:
7 biji bawang besar, dihiris
4 biji bawang putih, dikisar
1 inci halia, dikisar

Bahan penumis:
1 batang kayu manis
3 kelopak bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
1 batang serai

Bahan hiasan:
1/2 cawan bawang goreng
1/2 cawan gajus – di goreng
1 cawan kismis
garam secukup rasa
pewarna kuning

Cara-caranya
  1. Panaskan minyak sapi dan minyak jagung.
      Masukkan air perahan limau.
  2.Tumiskan bahan penumis (masukkan kayu manis
      bunga lawang, bunga cengkih dan buah pelaga.
  3. Kemudian tumis bawang besar yang telah dihiris
      sehingga naik bau, masukkan pula bahan yang telah dikisar.
      Masukkan rempah beriani dan tumis hingga pecah minyak.
  4. Masukkan sekali badam kisar dan gaul rata.
  5. Tuang air dan juga susu cair serta garam.
  6. Sementara itu beras basmathi si masukkan dalam
      periuk nasi, masukkan bahan di tumis tadi
      dan biarkan airnya mendidih dan agak kering sedikit. 
      Masak seperti masak nasi biasa.
   7. Cucuk nasi buat lubang dan tuangkan pewarna kuning.
       Taburkan atas nasi  kismis. Tutup dan biarkan sehingga
       nasi tanak. Bila sudah tanak gunakan garpu dan ratakan
       warna kuning bersama nasi yang lain, angkat, tabur
       bawang goreng juga kacang gajus dan hidangkan.



2 comments:

  1. Salam... hmm nampak sedap. Ni kalau nak order untuk majlis berbuka puasa boleh? Dan kalau boleh... berapa kira?

    ReplyDelete
  2. Waalaikumussalam...nak order?...tak ada buat cateringlah...selalu kalau masak untuk keluarga aje...

    ReplyDelete

Entry lain yang anda mungkin suka...

Related Posts with Thumbnails