Monday, July 30, 2012

Sup Ekor



Sup Ekor  - Amy
Bahan-bahannya :
500 gm ekor lembu
2 ulas bawang putih - dikisar
4 ulas bawang merah - dikisar
1 inci halia- dikisar
Sedikit ketumbar - tumbuk kasar
½ sudu makan lada putih- di tumbuk kasar
Daun ketumbar – di hiris halus
1 batang Celeri  - hiris serong
1 biji tomato di belah empat
4 – 5 biji cili padi – di ketuk
Jus perahan lemon/limau
Bawang goreng secukupnya
Garam secukup rasa
Air untuk merebus ekor
Minyak untuk menumis
Cara memasaknya :
1. Tumis bahan kisar hingga wangi.
2. Masukkankan ketumbar tumbuk.
3. Masukkan ekor. Kecilkan api, biar ekor seketika.
4. Masukkan air secukupnya. Rebus sehingga ekor lembut.
5. Jika air mengering, tambah lagi air secukupnya.
6. Masukkan lada putih yang telah ditumbuk kasar.
7. Masukkan cili padi -- jika hendak pedas.
8. Setelah ekor empuk, masukkan garam secukupnya.
9. Masukkan celery, tomato dan perahkan sedikit
   lemon / limau.
10.Tutup api. Taburkan sedikit daun ketumbar
   dan bawang goreng.



No comments:

Post a Comment

Entry lain yang anda mungkin suka...

Related Posts with Thumbnails