Monday, January 20, 2014

Bingka Ubi...Sedap..Lembuttt ..dan Resepi Mudah !!!...

Assalam...dah berzaman tak buat bingka ubi..teringin 
sangat nak makan...sebab dah lama tak buat ..dah tak
ingat resepi...cuma ingat kalau buat bubuh majerin...
bingka warna kuning sebab tak guna gula merah..
Jumpa resepi di blog Kak An Periuk Tanah.. guna 
resepi beliau cuma tukar guna gula putih, tambah 
majerin, pewarna kuning tapi tak guna telur.

Bingka Ubi Kayu - Amy
Resepi asal : Periuktanah

Bahan-bahannya:
4 cawan ubi kayu parut.
1 cawan gula.
2 cawan santan pekat.
1/2 tsp garam.
3 sudu besar majerin/butter
Sedikit pewarna kuning.

Cara-caranya:
1. Satukan semua bahan-bahan diatas kedalam 
   mangkuk.
2. Gaul hingga sebati.
3. Tuangkan kedalam loyang yang telah dilenser
   minyak.
4. Bakar hingga masak atau hingga berkerak 
   dibahagian atas bingka.
5. Biarkan bingka betul-betul sejuk baru di potong.



No comments:

Post a Comment

Entry lain yang anda mungkin suka...

Related Posts with Thumbnails