Tuesday, January 7, 2014

Ikan Tilapia Bakar Sumbat Sambal Kelapa -Perghh!!!!..Berasap Pedas Tapi Sedappp!!!



Perghh!!!..Berasap telinga..tapi sedappp sangat!!! 
Padahal cili padi bukannya banyak manapun...

Ikan Tilapia Bakar Sumbat Sambal Kelapa - Amy
Resepi asal - Chef Hanieliza

Bahan-bahan:-
1 ekor ikan tilapia - di bersihkan dan di belah belakang
1 helai daun kunyit – dimayang halus
3 biji limau kasturi dibelah dua

Bahan Sambal
4 biji cili merah *
5 biji cili padi *                           
5 biji bawang merah *
2-3 sudu besar kelapa parut * (putih sahaja)
1 sudu besar udang kering di rendam *
3 batang serai – diracik
Garam secukup rasa
* Bahan bertanda - dikisar 

Cara:
1. Ikan Tilapia dibubuh garam dan kunyit selepas 
   dibersihkan.
2. Gaulkan bahan dikisar tadi dengan serai yang diracik 
   dan daun kunyit yang telah dimayang.
3. Sumbatkan bahan sambal yang digaul tadi dibelakang
   ikan.
4. Bakar ikan sehingga masak (titiskan sedikit minyak).
5.Terbalikkan ikan supaya kedua-dua belah ikan masak.
6. Hidangkan dengan hirisan limau nipis.
   (masa nak makan perahkan limau tersebut…)

* Kalau nak mudah bakar ikan guna aje magic pan...
  sonang gituu...

No comments:

Post a Comment

Entry lain yang anda mungkin suka...

Related Posts with Thumbnails