Perghh!!!..Berasap telinga..tapi sedappp sangat!!!
Padahal cili padi bukannya banyak manapun...
Ikan Tilapia Bakar Sumbat Sambal Kelapa - Amy
Resepi asal - Chef Hanieliza
Bahan-bahan:-
1
ekor ikan tilapia - di bersihkan dan di belah belakang
1
helai daun kunyit – dimayang halus
3
biji limau kasturi dibelah dua
4
biji cili merah *
5 biji cili padi *
5
biji bawang merah *
2-3
sudu besar kelapa parut * (putih sahaja)
1
sudu besar udang kering di rendam *
3
batang serai – diracik
Garam
secukup rasa
* Bahan bertanda - dikisar
Cara:
1.
Ikan Tilapia dibubuh garam dan kunyit selepas
dibersihkan.
2.
Gaulkan bahan dikisar tadi dengan serai yang diracik
dan daun kunyit yang telah dimayang.
3.
Sumbatkan bahan sambal yang digaul tadi dibelakang
ikan.
4.
Bakar ikan sehingga masak (titiskan sedikit minyak).
5.Terbalikkan
ikan supaya kedua-dua belah ikan masak.
6.
Hidangkan dengan hirisan limau nipis.
(masa nak makan perahkan limau tersebut…)
* Kalau nak mudah bakar ikan guna aje magic pan...
sonang gituu...
No comments:
Post a Comment