Pergi pasar beli pucuk paku, beli kerang teringin nak
makan kerabu...hmmm sedap makan dengan nasi panas
- panas, tambah pulak ada lauk ikan sepat basah goreng
cili padi. Memang menambah selera.....!!!!
KERABU PUCUK PAKU KERANG - Amy
makan kerabu...hmmm sedap makan dengan nasi panas
- panas, tambah pulak ada lauk ikan sepat basah goreng
cili padi. Memang menambah selera.....!!!!
KERABU PUCUK PAKU KERANG - Amy
Bahan-bahannya:-
1 ½ kg kerang
2 ikat pucuk paku
1 labu bawang besar [hiris]
3 biji limau nipis –ambil jusnya
Garam dan gula secukupnya
Bahan kisar:-
2 batang serai
4 biji cili merah
10 biji cili padi
1 sudu besar udang kering - (rendam dulu)
4 ulas bawang merah
1/2 cawan kelapa goreng
Cara memasak:-
1. Rebus
kerang, ambil isinya.
2. Pucuk
paku ambil daun hijau sahaja. Basuh dan
rebuskan
dengan sedikit garam sehingga lembut.
Toskan.
3. Gaulkan
semua bahan kisar,kerang,bawang hiris,
jus limau dan pucuk paku.
4. Rasakan
garam dan gula secukupnya.
5. Hidangkan.
No comments:
Post a Comment