Friday, January 10, 2014

Kerabu Pucuk Paku Dan Kerang....Menambah Selera...!!!


Pergi pasar beli pucuk paku, beli kerang teringin nak
makan kerabu...hmmm sedap makan dengan nasi panas
panas, tambah pulak ada lauk ikan sepat basah goreng
cili padi. Memang menambah selera.....!!!!

KERABU PUCUK PAKU KERANG - Amy

Bahan-bahannya:-
1 ½ kg kerang
2 ikat pucuk paku
1 labu bawang besar [hiris]
3 biji limau nipis ambil jusnya
Garam dan gula secukupnya

Bahan kisar:-
2 batang serai
4 biji cili merah
10 biji cili padi
1 sudu besar udang kering - (rendam dulu)
4 ulas bawang merah
1/2 cawan kelapa goreng

Cara memasak:-

1.   Rebus kerang, ambil isinya.
2.  Pucuk paku ambil daun hijau sahaja. Basuh dan
    rebuskan dengan sedikit garam sehingga lembut. 
    Toskan.
3.  Gaulkan semua bahan kisar,kerang,bawang hiris, 
    jus limau dan pucuk paku.
4.  Rasakan garam dan gula secukupnya.
5.  Hidangkan.

No comments:

Post a Comment

Entry lain yang anda mungkin suka...

Related Posts with Thumbnails