First time beli ikan sepat basah..selalu beli ikan sepat kering
(ikan masin)si penjual ikan kata sedap goreng bercili. Stok
cili padi ada lagi..hmm apalagi buat goreng cili padilah...
Sedap walaupun pedas..Perghhhh !!!....
Ikan Sepat Goreng Cili Padi – Amy
Bahan:-
3 ekor ikan sepat basah – bersihkan (garam dan
kunyitkan)
1 biji bawang besar –di hiris bulat
3 biji cili padi – dititik
1 batang serai – dititik
2 biji limau kasturi – di belah dua (perah jusnya)
garam dan gula secukup rasa
Minyak untuk menggoreng/menumis
Bahan kisar:-
10 biji cili padi
3 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
Cara:-
1. Panaskan minyak dan goreng ikan sepat yang
telah dibersih, digaram dan kunyitkan.
2. Goreng ikan sepat sehingga
garing. Angkat
toskan dan ketepikan.
3. Gunakan sedikit minyak
gorengan ikan sepat tadi,
tumis
bahan kisar hingga naik bau kemudian
masukkan
cili padi,serai yang dititik.
4. Setelah itu masukkan bawang
hiris, perahkan
limau kasturi. Kacau rata. Perasakan secukupnya.
5. Angkat dan tuangkan ke
atas ikan sepat basah
yang telah digoreng tadi.
No comments:
Post a Comment