Selalu kalau keladi biasa dimasak asam rebus atau asam pedas,
tapi kali ni ..tukar sikit sebab ada tempoyak yang diberi
oleh kakak...masak ni pun sikit sebab dalam keluarga ni, saya
aje yang makan, yang lain tak reti makan keladi ...
Keladi
Asam Rebus Tempoyak - Amy
Bahan-bahan:-
3
tangkai batang keladi bersama isinya –
(dibuang
kulit dan dipotong)
2
batang serai - di ketuk
2
tangkai daun kesum
3
keping asam keping
2
sudu besar tempoyak
garam
secukup rasa
Air secukupnya
Bahan
dikisar/tumbuk:-
Segenggam
ikan bilis
5
biji cili merah
6-8
tangkai cili padi
4
biji bawang merah
½
inci kunyit hidup
Cara:-
1. Rebus keladi hingga empuk.
2.
Toskan, buang air rebusannya dan ketepikan.
3.
Masukkan bahan yang telah dikisar ke dalam periuk
bersama air, serai dan tempoyak.
4.
Masak di atas api yang perlahan dan kacau rata.
5.
Masukkan asam keping,daun kesum dan garam
secukup rasa. Jerang hingga mendidih
6.
Akhir sekali masukkan keladi yang sudah di rebus tadi,
angkat dan hidangkan.
Tip: Penjual sayur tu kata kalau nak beli keladi, beli yang
batang keladinya putih kalau hijau warnanya gatal...
No comments:
Post a Comment