Wednesday, January 15, 2014

Keladi Asam Rebus Tempoyak....Menambat Rasa..!!!!

Selalu kalau keladi biasa dimasak asam rebus atau asam pedas,
tapi kali ni ..tukar sikit sebab ada tempoyak yang diberi
oleh kakak...masak ni pun sikit sebab dalam keluarga ni, saya
aje yang makan, yang lain tak reti makan keladi ...

Keladi Asam Rebus Tempoyak - Amy

Bahan-bahan:-
3 tangkai batang keladi bersama isinya –
(dibuang kulit dan dipotong)
2 batang serai - di ketuk
2 tangkai daun kesum
3 keping asam keping
2 sudu besar tempoyak
garam secukup rasa
Air secukupnya

Bahan dikisar/tumbuk:-
Segenggam ikan bilis
5 biji cili merah
6-8 tangkai cili padi
4 biji bawang merah
½ inci kunyit hidup

Cara:-
1.  Rebus keladi hingga empuk.
2. Toskan, buang air rebusannya dan ketepikan.
3. Masukkan bahan yang telah dikisar ke dalam periuk
   bersama air, serai dan tempoyak.
4. Masak di atas api yang perlahan dan kacau rata.
5. Masukkan asam keping,daun kesum dan garam
   secukup rasa. Jerang hingga mendidih
6. Akhir sekali masukkan keladi yang sudah di rebus tadi,
   angkat dan hidangkan.

Tip: Penjual sayur tu kata kalau nak beli keladi, beli yang
     batang keladinya putih kalau hijau warnanya gatal...
     


No comments:

Post a Comment

Entry lain yang anda mungkin suka...

Related Posts with Thumbnails