Thursday, January 2, 2014

Kuih Kaswi Pandan...Ohh..!!! Terbaekkkk !!!! ....

Teringin nak makan kuih kukus....hmm letrik nak naik
jadi guna kukusan biasa tak jadi guna yang letrik...tapi
kalau kek terpaksalah guna oven kalau nak buat kek
yang bakar...kalau nak jimat lagi kena cari oven dulu-
dulu warna hitam cap Butterfly..kalau tak.., buat kek
kukus aje sebab gas naik rm 1.00 dari Rm 27 jadi Rm 
28,kalau letrik  mau berhengget-hengget...kena sendiri
lah pandai-pandai adjust nampaknya .... sambung balik
cerita pasal kuih...buat kuih kaswi...sedap wooo...!!!

KUIH KASWI PANDAN LEMAK - Amy
Resepi asal : kak besah myr
Bahan :
1 cawan tepung gandum
1 cawan tepung ubi kayu 
1 cawan santan
1 1/2 cawan air perahan daun pandan - 3 helai
3/4 cawan gula pasir
1/2 sudu teh air kapur sireh
1/2 sudu teh garam
1 biji telur  - x kira saiz
beberapa titik pewarna hijau.
secawan kelapa parut (putih sj) + secubit garam.

Cara membuatnya :
1. Kacau sebati tepung gandum dan tepung ubi kayu
   dan gula bersama air pandan dan telur.
2. Campurkan kesemua bahan -bahan yang lain.
3. Kacau hingga tidak bergentel. Tapislah adunan ni
   seterusnya, masukkan adunan ke dalam loyang
   yang telah disapu sedikit minyak, janganlah tebal
   sangat, dalam 3 cm cukup.
4. Kukuslah hingga masak.. dalam 20 - 25 minit.
   (oleh kerana penyediaan x ambil masa lama, eloklah
   panaskn pengukus sebelum mengadun adunan.)
5. Bila kaswi dah sejuk,bolehlah dipotong dan digolekkan
   dalam kelapa parut yang telah dicampur dengan
   secubit garam.

*Saya guna acuan kuih lompang, dan kelapa saya kukus
 sebentar bercampur garam (untuk elak dari basi)
 Terima kasih pada Kak Besah sebab resepi dia simple-
 simple tapi sedapppp!!! Nanti nak cuba resepi Kak 
 Besah yang lain pulak.... Insya Allah!!!

No comments:

Post a Comment

Entry lain yang anda mungkin suka...

Related Posts with Thumbnails