Teringin
nak makan kuih kukus....hmm letrik nak naik
jadi
guna kukusan biasa tak jadi guna yang letrik...tapi
kalau
kek terpaksalah guna oven kalau nak buat kek
yang
bakar...kalau nak jimat lagi kena cari oven dulu-
dulu
warna hitam cap Butterfly..kalau tak.., buat kek
kukus
aje sebab gas naik rm 1.00 dari Rm 27 jadi Rm
28,kalau letrik mau berhengget-hengget...kena sendiri
28,kalau letrik mau berhengget-hengget...kena sendiri
lah pandai-pandai adjust nampaknya .... sambung balik
cerita
pasal kuih...buat kuih kaswi...sedap wooo...!!!
KUIH
KASWI PANDAN LEMAK - Amy
Resepi
asal : kak besah myr
Bahan
:
1
cawan tepung gandum
1
cawan tepung ubi kayu
1
cawan santan
1
1/2 cawan air perahan daun pandan - 3 helai
3/4
cawan gula pasir
1/2
sudu teh air kapur sireh
1/2
sudu teh garam
1
biji telur - x kira saiz
beberapa
titik pewarna hijau.
secawan
kelapa parut (putih sj) + secubit garam.
Cara
membuatnya :
1.
Kacau sebati tepung gandum dan tepung ubi kayu
dan gula bersama air pandan dan telur.
2.
Campurkan kesemua bahan -bahan yang lain.
3.
Kacau hingga tidak bergentel. Tapislah adunan ni
seterusnya, masukkan adunan ke dalam loyang
yang telah disapu sedikit minyak, janganlah
tebal
sangat, dalam 3 cm cukup.
4.
Kukuslah hingga masak.. dalam 20 - 25 minit.
(oleh kerana penyediaan x ambil masa lama,
eloklah
panaskn pengukus sebelum mengadun adunan.)
5.
Bila kaswi dah sejuk,bolehlah dipotong dan digolekkan
dalam kelapa parut yang telah dicampur
dengan
secubit garam.
*Saya
guna acuan kuih lompang, dan kelapa saya kukus
sebentar bercampur garam (untuk elak dari
basi)
Terima kasih pada Kak Besah sebab resepi dia
simple-
simple tapi sedapppp!!! Nanti nak cuba resepi
Kak
Besah yang lain pulak.... Insya Allah!!!
No comments:
Post a Comment