Sebelum
ni saya dah masukkan resepi Ayam Penyet
Wong
Solo disini.Ini pula resepi Ayam Penyet yang
kedua.
Resepi kali ini lebih menepati selera saya..sedap..
macam
kat kedai...
Ayam
Penyet 2– Amy (Resepi Dapur Penyet Singapore)
Untuk Ayam2 keping tauhu – potong tiga segi
1
paket tempe – potong nipis
1
ikat sayur kangkung – dicelur
1
biji timun – dihiris nipis
Bahan
- bahan untuk rebusan ayam:
Bahan
A
50
gm bawang merah*
30
gm bawang putih*
20
gm lengkuas*
10
gm kunyit hidup*
1
sudu teh garam
1
sudu besar gula
500
ml santan
(Bahan
* - bahan dikisar)
Bahan
B
150
gm tepung beras*
1
biji telur*
200
ml air rebusan ayam (bahan A)*
10
gm garam*
10
gm gula*
*
Kesemua bahan digaul rata
Cara
Penyediaan:-
1. Potong ayam kepada 4 bahagian dan cuci
bersih.
2. Rebus ayam bersama bahan kisar, santan.
3. Kemudian masukkan garam, gula.
4. Masak sehingga pecah minyak dan kuah bertukar
kepada warna kuning.
5. Angkat dan ketepikan.
6. Bancuh semua bahan tepung (bahan B).
7. Salut ayam yang direbus tadi, tempe dan
tauhu.
8. Panaskan minyak dan goreng semua bahan
bersalut sehingga tepung kekuningan dan
diangkat.
9. Hidangkan ayam penyet bersama kangkung,
hirisan timun, tempe, tauhu bersalut dan
sambal.
* Lebihan tepung boleh dijadikan serdak/kremes
(digoreng) untuk hidangan ayam penyet.
Untuk
Sambal.
Sedikit
minyak masak
20
batang Cili merah (lebihkan jika mahu lebih pedas)
10
biji Cili padi
10
biji Bawang kecil/merah, hiris
3
biji Bawang putih, hiris
5
biji Tomato, potong 4
5
cm Belacan
2
sudu Ikan Bilis
3
sudu gula merah/secukup rasa
1. Panaskan minyak. Goreng ikan bilis hingga
garing
/rangup. Angkat dan ketepikan.
2. Goreng belacan seketika, angkat dan
ketepikan.
3. Masukkan bawang merah, bawang putih dan cili.
Setelah layu, masukkan tomato. Gaul rata
dan tutup
api. Angkat dan ketepikan.
4. Sejukkan semua bahan yang telah digoreng pada
suhu bilik.
5. Masukkan kesemuanya ke dalam pengisar atau
lesung batu. Kisar atau tumbuk sehingga
separa halus.
6. Masukkan semua bahan tumbuk ke dalam periuk
dan
panaskan.
7. Masukkan gula merah dan gaul rata.
8. Rasa sambal yang terhasil, tambah garam atau
gula merah jika perlu mengikut citarasa.
* Sambal boleh disediakan sehari sebelum
hidangan
sajian. Simpan sambal dalam peti sejuk.
Panaskan
sambal sebelum disajikan.
No comments:
Post a Comment