PUDING ROTI CARAMEL
Oleh Amy: Resepi asal dari yani@MR.
Bahan:-
* untuk caramel *
1/2 cawan gula
2 sudu besar air
2 sudu besar air suam
* untuk puding *
2 keping roti - sapu butter dan bakar pada suhu 180 deg.C
4 biji telor
600 ml susu segar
8 sudu besar gula halus
sedikit esen vanila
sedikit kismis
Cara membuatnya:-
Bahan:-
* untuk caramel *
1/2 cawan gula
2 sudu besar air
2 sudu besar air suam
* untuk puding *
2 keping roti - sapu butter dan bakar pada suhu 180 deg.C
4 biji telor
600 ml susu segar
8 sudu besar gula halus
sedikit esen vanila
sedikit kismis
Cara membuatnya:-
Potong
roti yang telah dibakar sebesar 1 - 2 cm. Ketepikan.
Sapukan
bekas caramel dengan butter.
Untuk
karamel - masukkan gula dan 2 sudu besar air ke dalam periuk.
Panaskan
hingga perang. Kemudian tutup api dan curahkan 2 sudu air suam. Kacau dan
tuangkan karamel dalam bekas.
Dalam
bekas lain, masukkan telor, gula, esen vanila dan susu sambil dikacau. Masukkan
bahan ikut urutan supaya senang sebati.
Kemudian
tapiskan sebatian ini ke alam acauan yang ada karamel tadi.
Letakkan
kepingan roti tadi dan tabur kismis.
Letakkan
acaun ini ke dalam dulang yg berisi air suam dan letak dulang tersebut atas
periuk kukus.
Kukus
selama 15 - 20 minit (bergantung kepada bekas puding jugak..)
No comments:
Post a Comment