KERABU JANTUNG PISANG BERSANTAN -Amy.
Bahan
1 biji jantung pisang [rebus sehingga lembut dan hiris]
1 cawan daun ulam raja [hiris halus]
1 cawan santan pekat
2 sudu besar kerisik
3 s/b jus asam jawa secukupnya - bancuh dengan air suam/masak
1 s/k gula
Bahan Mesin
1 labu bawang besar
2 batang serai
3 cili merah
5 tangkai cili api
segengam ikan bilis
sedikit belacan [jika suka]
garam
Cara:
1. Santan masak dengan bahan kisar- jangan sampai pecah minyak, bila mendidih angkat.
Bahan
1 biji jantung pisang [rebus sehingga lembut dan hiris]
1 cawan daun ulam raja [hiris halus]
1 cawan santan pekat
2 sudu besar kerisik
3 s/b jus asam jawa secukupnya - bancuh dengan air suam/masak
1 s/k gula
Bahan Mesin
1 labu bawang besar
2 batang serai
3 cili merah
5 tangkai cili api
segengam ikan bilis
sedikit belacan [jika suka]
garam
Cara:
1. Santan masak dengan bahan kisar- jangan sampai pecah minyak, bila mendidih angkat.
2. Gaulkan semua bahan dan perahkan air asam jawa.
3. Rasakan masin & manis kerabu ini.
4. Hidangkan bersama nasi putih.
No comments:
Post a Comment