Ikan Baung Masak Lemak Berempah - Amy.
2 - 3 ekor ikan baung – dibersihkan
Bahan dikisar:-
5 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
½ inci kunyit hidup
1 sudu makan ketumbar
1/2 sudu makan jintan manis
1/2 sudu makan jintan putih
Bahan lain :-
300 ml santan
2 sudu besar cili kering kisar
2 sudu besar air asam
2 batang serai dititik
Garam dan gula secukup rasa
Sedikit minyak masak untuk menumis
Cara:
1. Panaskan minyak tumis bahan kisar,
serai dititik. tumis hingga berbau wangi.
2. Masukkan cili kisar, tumis hingga naik bau.
3. Masukkan santan, air asam, garam dan gula,
dan
kacau hingga rata.
4. Masak
hingga mendidih, kemudian angkat dan hidangkan.
No comments:
Post a Comment