Wednesday, May 9, 2012

Ikan Baung Masak Lemak Berempah


Ikan Baung Masak Lemak Berempah - Amy.

2 - 3 ekor ikan baung – dibersihkan

Bahan dikisar:-
5 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
½ inci kunyit hidup
1 sudu makan ketumbar
1/2 sudu makan jintan manis
1/2 sudu makan jintan putih

Bahan lain :-
300 ml santan
2 sudu besar cili kering kisar
2 sudu besar air asam
2 batang serai dititik
Garam dan gula secukup rasa
Sedikit minyak masak untuk menumis

Cara:

   1.  Panaskan minyak tumis bahan kisar,
       serai dititik. tumis hingga berbau  wangi.

   2.   Masukkan cili kisar, tumis hingga naik bau.

   3.     Masukkan santan, air asam, garam dan gula, 
       dan kacau hingga rata.

   4.   Masak hingga mendidih, kemudian angkat dan hidangkan.

No comments:

Post a Comment

Post a Comment

Entry lain yang anda mungkin suka...

Related Posts with Thumbnails