Pergedil Daging - Amy
Bahan-bahannya
1 kilo kentang
(dikupas kulitnya,dipotong segi / bulat)
250 gram daging
cincang (goreng hingga kering)
2 biji telur (utk
mencelup pergedil
1/2 cawan bawang goreng (secukupnya)
1-2 tangkai daun
sup/daun bawang (dihiris)
2 sudu teh serbuk
lada putih
garam secukup rasa
secukup minyak utk
menggoreng
Cara-Cara
Panaskan minyak dalam
kuali.
Goreng kentang yang
telah dipotong segi/bulat
Angkat setelah
kentang masak. Toskan.
Kemudian tumbuk
sehingga lumat.
Masukkan daging
cincang, serbuk lada putih, daun sup/bawang, bawang goreng, & garam.
Gaul hingga rata dan
sebati.
Bentukkan bulat-bulat
dan celupkan dgn telur sebelum digoreng dalam minyak panas.
Minyak, biar
betul-betul panas,kalau tak bergedil senang pecah.
Tips: Untuk
mengelakkan pergedil pecah,jangan balik bergedil sehingga ia betul-betul
garing.
* Sedap makan begitu saja atau dengan Soto.
No comments:
Post a Comment