Saya dah buat donut ni minggu lepas tapi tak sempat
update..sebab lepas buat, pegi Kuala Kangsar, ambil si Iqa
turun dari XPDC Gunung Bubu, sakit kaki, sakit pinggang,
bawa balik ke KL. Jumpa doktor, doktor bagi 2 hari MC.
Ni pulak update blog dari Penang.
Donut
Mudah - Amy
Resepi
asal : iezamel78 Donut @ MYR
Sumber
: Mamasya
Bahan-bahan
( 20 - 25 biji )
3
cawan tepung gandum
1
cawan air suam kuku
2
sudu besar mentega
6
sudu besar gula pasir (boleh kurang bagi
yang
tak suka manis)
3
sudu besar susu pekat manis
1
paket yis (jenama mauripan)
1
biji telur
Cara-cara
1. Cairkan
mentega dan ketepikan.
2. Gula
dan susu disatukan di dalam air suam,
kacau supaya gula larut. masukkan yis,
kacau lagi.
3. Biarkan
selama 10 minit.
4. Pukul
telur sedikit dan campurkan bersama
mentega cair tadi.
5. Selepas 10 minit yis akan naik berbuih-buih,
masukkan pula mentega yang dicampur
telur tadi. Kacau.
6. Masukkan campuran yis kedalam mangkuk
yang berisi tepung gandum, gaul sebati
dengan senduk kayu. biar adunan lagi
selama 45 minit.
7. Banyakkan tepung ditangan supaya adunan
tak melekat.(adunan memang agak lembik).
8. Ambil sedikit adunan, bulatkan dan leperkan
atas papan pencanai. tekan acuan donut yg
telah dicelup sedikit tepung.
9. Sediakan minyak untuk menggoreng.
Gunakan api sederhana. alih selalu supaya
dapat warna yang sekata. setelah agak
kekuningan bolehlah diangkat.
10.
Tabur gula caster atau hias dengan coklat cair
dan ditabur dengan coklat rice.. ikut cita
rasa.
* Saya tak pakai acuan, cuma bulat2kan....rehat
kejap..barulah digoreng.
slm
ReplyDeletealamak..sy xbaca betul2 part kene letak tepung bnyk di tgn...
sy bajet letak teung jika adunan lembik huhuhu
skrg, xtau la apa jd kat adunan yg sdh terlebih tepung tu
sy ingat selagi lembik tambahkan tepung huahuahua
Kalau tak nak guna tepung, boleh sapu minyak masak ditangan, Insya Allah tak melekat tepung tu...maaflah baru hari ni nak reply comment... Terima kasih sebab sudi jenguk blog ni.
Delete