Kali ni kita masak udang cara lain pulak, takkan asyik
buat sambal atau goreng kunyit aje...sesekali tukar
selera ok!. Resepi banyak macam-macam tapi saya salin
dari Azie Kitchen. Terima kasih banyak-banyak untuk
Azie diatas perkongsian resepi siap panduan bergambar
macamana nak buat floss telur lagi.Tapi floss telur saya
tidak halus..kalau betul-betul macam kat kedai , halus
seakan suhun goreng. Nanti nak cuba cara Nita-
sudipkayu pulak.
Butter
Prawns - Amy
Resepi
asal : Azie Kitchen
Bahan-bahan:
12
ekor udang
Sedikit
Garam
Sedikit
lada sulah
Minyak
untuk menggoreng
3
ulas bawang putih - dicincang
6-8
tangkai cili padi - dihiris
5
tangkai daun kari
1/4
cawan susu cair/susu segar
Sedikit
Butter/Margerin untuk menumis
Sedikit
Serbuk Lada Hitam/Putih - jika suka
Garam
secukup rasa
1.
Mula- mula goreng dulu udang yang digaul dengan
sedikit
garam dan lada sulah sehingga agak berubah
warna
dan masak. Jangan goreng terlalu lama nanti
udang
akan mengecut, dan agak keras bila dimakan.
2.
Angkat dan toskan minyaknya.
3.
Panaskan butter/margerin di dalam kuali lain dan
tumis bawang putih, cili padi dan daun kari
hingga
garing dan naik bau.
4. Kemudian masukkan susu
cair dan masak sebentar.
5. Masukkan udang yang digoreng tadi, sedikit
serbuk
lada hitam/putih dan garam secukup rasa.
Jangan
bubuh banyak sangat garam sebab butter
atau
margarine memang dah bergaram.
6. Bubuh udang yang telah masak di dalam piring
hidangan dan ketepikan.
Untuk
Sarang Telur:
2
biji Kuning Telur
Sesenduk
Butter/Margerin
Secawan
Minyak masak
1.
Pukul ringan kuning telur.
2.
Panaskan Butter/Margerin bersama minyak.
3.
Bila minyak dalam kuali sudah betul betul panas,
pusing-pusingkan
dengan senduk laju laju
membentuk bulatan sehala tanpa henti. Sebaiknya
gunakan senduk bulat.
4.
Kemudian tuangkan kuning telur tadi, tuang tinggi
sikit supaya yang jatuh ke dalam kuali tu
halus.
Teruskan pusing minyak tu laju laju dan
tuang
Telur hingga habis. Pusing terus senduk tu
sehingga
telur tu masak berwarna keemasan.
5.
Setelah masak tuangkan ke dalam tapis aluminium
/tapis santan besi untuk toskan minyaknya.
6. Setelah siap sarang telur tadi, bolehlah dimasukkan
atau taburkan sarang telur/floss ke atas udang
yang di dalam piring hidangan tadi.
7.
Siap untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment