Sunday, September 22, 2013

Udang Goreng Mentega @ Butter Prawns

Kali ni kita masak udang cara lain pulak, takkan asyik 
buat sambal atau goreng kunyit aje...sesekali tukar 
selera ok!. Resepi banyak macam-macam tapi saya salin 
dari Azie Kitchen. Terima kasih banyak-banyak untuk 
Azie diatas perkongsian resepi siap panduan bergambar 
macamana nak buat floss telur lagi.Tapi floss telur saya 
tidak halus..kalau betul-betul macam kat kedai , halus 
seakan suhun goreng. Nanti nak cuba cara Nita-
sudipkayu pulak.

Butter Prawns  - Amy
Resepi asal : Azie Kitchen

Bahan-bahan:
12 ekor udang
Sedikit Garam
Sedikit lada sulah
Minyak untuk menggoreng
3 ulas bawang putih - dicincang
6-8 tangkai cili padi - dihiris
5 tangkai daun kari
1/4 cawan susu cair/susu segar
Sedikit Butter/Margerin untuk menumis
Sedikit Serbuk Lada Hitam/Putih - jika suka
Garam secukup rasa

1. Mula- mula goreng dulu udang yang digaul dengan
   sedikit garam dan lada sulah sehingga agak berubah
   warna dan masak. Jangan goreng terlalu lama nanti
   udang akan mengecut, dan agak keras bila dimakan.
2. Angkat dan toskan minyaknya.
3. Panaskan butter/margerin di dalam kuali lain dan
   tumis bawang putih, cili padi dan daun kari hingga
   garing dan naik bau.
4. Kemudian masukkan susu cair dan masak sebentar.
5. Masukkan udang yang digoreng tadi, sedikit serbuk
   lada hitam/putih dan garam secukup rasa. Jangan
   bubuh banyak sangat garam sebab butter atau
   margarine memang dah bergaram.
6. Bubuh udang yang telah masak di dalam piring
   hidangan dan ketepikan.

Untuk Sarang Telur:
2 biji Kuning Telur
Sesenduk Butter/Margerin
Secawan Minyak masak

1. Pukul ringan kuning telur.
2. Panaskan Butter/Margerin bersama minyak.
3. Bila minyak dalam kuali sudah betul betul panas,
   pusing-pusingkan dengan senduk laju laju
   membentuk bulatan sehala tanpa henti. Sebaiknya
   gunakan senduk bulat.
4. Kemudian tuangkan kuning telur tadi, tuang tinggi
   sikit supaya yang jatuh ke dalam kuali tu halus.
   Teruskan pusing minyak tu laju laju dan tuang
   Telur hingga habis. Pusing terus senduk tu sehingga
   telur tu masak berwarna keemasan.
5. Setelah masak tuangkan ke dalam tapis aluminium
    /tapis santan besi untuk toskan minyaknya.
6. Setelah siap sarang telur tadi, bolehlah dimasukkan
       atau taburkan sarang telur/floss  ke atas udang
   yang di dalam piring hidangan tadi.
7. Siap untuk dihidangkan.



No comments:

Post a Comment

Entry lain yang anda mungkin suka...

Related Posts with Thumbnails