Hari -hari malas untuk memasak, roti pula baru beli
tapi tak berusik...anak yang suka makan roti nun di
Kuala Kangsar..ohh kita bikin Lasagne versi Malaysialah.
Bila dah masak..si Ira..sedapppnya Ibu...
ROTI
LAPIS DAGING - Amy
- Resepi UMI –E
Bahan-bahan
( 6-8 orang )
3
biji kentang di potong dadu
500gm
daging cincang
1
biji bawang besar
3
ulas bawang putih
1
sudu besar serbuk kari
3
sudu makan minyak untuk menumis
12-14
keping roti
500ml
susu segar
3
biji telor
secubit
garam
Parutan
cheese (banyak ikut suka)
Sedikit
margerin untuk melenser
Cara-cara
1. Blend bawang+bawang putih.
2. Panaskan minyak dan tumis bawang serta
masukkan serbuk kari dan juga daging cincang,
kentang
dan garam
3. Satukan Susu, telor dan secubit garam.
4. Pukul susu, telor dan garam hingga sebati
5. Celupkan kesemua roti dalam adunan tadi
6. Ramas-ramaskan kesemua roti tadi
7. Lenserkan bekas tahan panas dengan sedikit
margerin dan letakkan 1/3 bahagian roti
yang telah di ramas
8. Kemudian letakkan separuh daripada daging,
kentang yang telah di masak tadi atas
lapisan roti
9.
Ulangi proses di dgn meletakkan satu
lagi bahagian
roti dan selebih bahan daging+kentang dan
dilapisan akhir dengan 1/3 lebihan roti
10.
Taburkan parutan cheese (banyak ikut suka)
11.
Bakar dengan api sederhana selama 30-45 mins
atau sampai lidi tak lekat
12. Boleh dihidangkan semasa panas dan potong
ikut suka.
*Jika inginkan lebih pedas boleh hidangkan
bersama sos
No comments:
Post a Comment