Monday, September 9, 2013

Roti Lapis Daging

Hari -hari malas untuk memasak, roti pula baru beli
tapi tak berusik...anak yang suka makan roti nun di
Kuala Kangsar..ohh kita bikin Lasagne versi Malaysialah.
Bila dah masak..si Ira..sedapppnya Ibu...

ROTI LAPIS DAGING - Amy 
- Resepi UMI –E

Bahan-bahan ( 6-8 orang )
3 biji kentang di potong dadu
500gm daging cincang
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 sudu besar serbuk kari
3 sudu makan minyak untuk menumis
12-14 keping roti
500ml susu segar
3 biji telor
secubit garam
Parutan cheese (banyak ikut suka)
Sedikit margerin untuk melenser

Cara-cara
1.   Blend bawang+bawang putih.  
2.   Panaskan minyak dan tumis bawang serta
     masukkan serbuk kari dan juga daging cincang,
     kentang dan garam
3.   Satukan Susu, telor dan secubit garam.
4.   Pukul susu, telor dan garam hingga sebati
5.   Celupkan kesemua roti dalam adunan tadi
6.   Ramas-ramaskan kesemua roti tadi
7.   Lenserkan bekas tahan panas dengan sedikit
     margerin dan letakkan 1/3 bahagian roti
     yang telah di ramas
8.   Kemudian letakkan separuh daripada daging,
     kentang yang telah di masak tadi atas lapisan roti
9.   Ulangi proses di dgn meletakkan satu lagi bahagian
     roti dan selebih bahan daging+kentang dan
     dilapisan akhir dengan 1/3 lebihan roti
10. Taburkan parutan cheese (banyak ikut suka)
11. Bakar dengan api sederhana selama 30-45 mins
     atau sampai lidi tak lekat
12. Boleh dihidangkan semasa panas dan potong
     ikut suka.
     *Jika inginkan lebih pedas boleh hidangkan 
      bersama sos


No comments:

Post a Comment

Entry lain yang anda mungkin suka...

Related Posts with Thumbnails