Thursday, December 26, 2013

Cucur Jagung...Lembut sedappp!!!....

Buat cucur ni untuk minum petang...sedap..lembut...

Cucur Jagung – Amy.
Bahan-bahan:
3 cwn tepung gandum
1 cawan udang segar -bersihkan
1 cwn jagung (whole kernel)
3 tangkai daun kucai dihiris
1 labu bawang besar - dikisar
2 sudu besar udang kering – dikisar
1 sudu teh baking powder
1 ½ sudu teh garam
1 biji telur
1 biji lada merah - cincang halus (atau ganti dengan
serbuk lada)
air panas secukupnya

Cara:
1. Udang bersihkan dan di hiris halus.Ketepikan.
2. Masukkan tepung, jagung, daun kucai dalam bekas adunan.
   Gaul rata.
3. Masukkan bahan kisar(udang kering dan bawang)juga udang
   segar yang telah dihiris halus.
4. Masukkan air panas sedikit demi sedikit, garam dan telur.
   Gaul sebati.
5. Adunan jangan terlalu pekat atau cair.
6. Panaskan minyak, goreng hingga masak, angkat dan toskan.
7. Hidang bersama sos.
   Tips: Air panas untuk jadikan cucur yang lembut.
   Air sejuk dan minyak panas untuk jadikan cucur rangup.
  


No comments:

Post a Comment

Entry lain yang anda mungkin suka...

Related Posts with Thumbnails