Buat
cucur ni untuk minum petang...sedap..lembut...
Cucur
Jagung – Amy.
Bahan-bahan:
3
cwn tepung gandum
1
cawan udang segar -bersihkan
1
cwn jagung (whole kernel)
3
tangkai daun kucai dihiris
1
labu bawang besar - dikisar
2
sudu besar udang kering – dikisar
1
sudu teh baking powder
1 ½
sudu teh garam
1
biji telur
1
biji lada merah - cincang halus (atau ganti dengan
serbuk
lada)
air
panas secukupnya
Cara:
1. Udang
bersihkan dan di hiris halus.Ketepikan.
2.
Masukkan tepung, jagung, daun kucai dalam bekas adunan.
Gaul rata.
3.
Masukkan bahan kisar(udang kering dan bawang)juga udang
segar yang telah dihiris halus.
4.
Masukkan air panas sedikit demi sedikit, garam dan telur.
Gaul sebati.
5.
Adunan jangan terlalu pekat atau cair.
6.
Panaskan minyak, goreng hingga masak, angkat dan toskan.
7.
Hidang bersama sos.
Tips: Air panas untuk jadikan cucur yang
lembut.
Air sejuk dan minyak panas untuk jadikan
cucur rangup.
No comments:
Post a Comment