Resepi
karipap gabungan dari 2 resepi, adun doh ikut
cara Kak
Besah Myr, tapi guna air sejuk peti ais ikut
cara kakak kat Klang dan perahkan jus limau ikut cara
blogger masakan Diana.Inti pulak ikut bahan dari resepi
Blog Chef Azli Razali tapi saya lebihkan jumlah bahan
dari resepi asal,pasal doh nya satu kilo dan tambah gula, bawang putih, daun sup juga daun bawang (dalam
resepi asal tiada). Inti karipap ni memang sedapppp sangat…..!!!Tapi kalau nak resepi asal boleh terus ke
blog Chef azlirazali.
blogger masakan Diana.Inti pulak ikut bahan dari resepi
Blog Chef Azli Razali tapi saya lebihkan jumlah bahan
dari resepi asal,pasal doh nya satu kilo dan tambah gula, bawang putih, daun sup juga daun bawang (dalam
resepi asal tiada). Inti karipap ni memang sedapppp sangat…..!!!Tapi kalau nak resepi asal boleh terus ke
blog Chef azlirazali.
Kuih
Karipap – Amy
Resepi
asal doh pastry – Kak Besah Myr.
Resepi
inti – Chef Azli Razali.
Resepi
inti asal - Asnawi moms's recipe
Inti
Karipap
Bahan–bahan:
8
biji kentang / 700 gm
1
biji /300 gm keledek kuning
6
sudu makan udang kering-di kisar
1
cawan daging kisar (pilihan)
2
paket kecil rempah kari ikan Babas
2
biji bawang besar – dikisar
2
ulas bawang putih
1
tangkai daun kari
2
tangkai daun sup dan daun bawang
5
cawan air
Secukup
rasa garam dan gula.
Cara-cara
penyediaan
1. Campurkan kari,daun kari,bawang kisar,udang
kering
dan sedikit air hingga membentuk pes.
2. Kemudian tumis dengan minyak yang panas sehingga
harum dan sedikit garing.
3. Masukkan daging jika menjadi pilihan dan
kacau
sehingga daging masak.
4. Masukkan air,kentang dan keledek.
5. Masak sehingga kentang,keledek empuk dan perisakan
dengan garam dan gula.
dengan garam dan gula.
Bahan
untuk pastri:-
1
kg tepung gandum.
3
1/2 senduk minyak msk ( 340ml)
500ml
air paip (1 botol mineral kecik) + 1 sudu
makan garam.(saya guna air mineral sejuk dari peti ais)
2 biji jus limau kasturi
2 biji jus limau kasturi
Cara
:
1.
Panaskan minyak(3 1/2 senduk) hingga betu-betul
panas
lalu curahkan ke dalam tepung. Kacau rata
dengan senduk.
2. Bila tepung dah mulai suam-suam,
campurkan air
garam sedikit-sedikit
sambil digaul/diuli hingga
menjadi doh. Air tak semestinya habis digunakan.
Campur perahan jus limau kasturi dan uli lagi.
Campur perahan jus limau kasturi dan uli lagi.
Tidak perlu uli
dengan kuat asal sebati cukup.
Doh biarlah agak
keras sedikit, bila diperap dalam
plastik nanti doh akan menjadi
lembut.
3.
Masukkan doh dalam plastik yang tidak bocor dan
ikat dengan getah. Perap/biar sehingga 15 minit
supaya doh berpeluh dan menjadi lembut.
ikat dengan getah. Perap/biar sehingga 15 minit
supaya doh berpeluh dan menjadi lembut.
4.
Ambil secubit doh lalu digentel bulat sebesar
penutup botol mineral. Buat dlm 15 bebola dahulu.
Ikat balik plastik doh.
penutup botol mineral. Buat dlm 15 bebola dahulu.
Ikat balik plastik doh.
5.
Gelek doh hingga leper (jgn nipis sangat).Letakkan
sesudu inti dan kelimkan.Ulang membuat bebola
doh,
gelek,isi inti dan kelim. Buat sampai habis.
6.
Goreng dengan api perlahan supaya kulit pastry x
menggerutu.
-
pastry tahan 24 jm tanpa msuk fridge.
(tapi inti kena masuk fridge..) -
Terima kasih untuk En.Hubby, sebab dia yang tolong
kelim kuih karipap ni..saya hanya masak inti dan buat
bancuhan pastri juga uli doh..Oleh kerana resepi ni
dapat banyak,sebab 1 kilo tepung, anda boleh simpan
karipap yang sudah dibuat dalam peti ais, tapi sebelum
simpan saya masuk dalam oven bakar 5-10 minit,(ikut
cara kakak kat Klang)baru simpan dalam bekas (lapiskan
dengan plastik) dan masuk dalam peti sejuk.
cantiknya karipap tu...tentu sedap..
ReplyDeletememang sedap..Sarah cubalah...
DeleteYumm..nmpk sedap sgt.. nak cuba la..tq for the recipe Amy!!
ReplyDeleteSama2 cubalah...Puan Azlita Masam-manis tu kata sedap...(blogger masakan yg top tu).
ReplyDeleteSedapnya recipe epok2 kakak.. saya pun mau mencuba :))
ReplyDelete