Saturday, December 21, 2013

Ikan Tilapia Percik


Masa masak kuah ni..Si Iqa siap tanya,ibu buat apa?
...Kuah Percik..buat ayam percik ke? Tak ikan... 
Ikan..??? Sebab saya pernah buat ayam percik masa
Hari Raya. Sebut ikan dia rasa pelik...Bila dah masak 
masing-masing makan bertambah...

IKAN TILAPIA PERCIK – Amy
Resepi asal - Chef Hanieliza

Bahan2:
1 ekor Ikan Tilapia
Bahan untuk Kuah
5 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
3 batang Serai
3 biji cili merah
5 biji cili padi
1 cawan santan pekat
1 inci kunyit hidup
1 inci halia
Bahan lain:-
3 keping asam keping
Garam dan gula secukup rasa 


Cara-cara: 


1.  Ikan dibersihkan, dikelar2 dan dilumur dengan 
    sedikit garam. Ketepikan. 
2.  Panggang ikan sehingga masak.
3.  Kisar semua bahan untuk kuah.
4.  Masukkan santan dalam periuk dan tenggekkan 
    atas api.
    Masukkan kesemua bahan kisar dan yang lelainnya.
5.  Perasakan dengan garam juga gula.
6.  Masakkan kuah sehingga pekat.
7.  Hidangkan ikan didalam pinggan dan tuangkan 

    kuah percik di atas ikan dan hidangkan.

No comments:

Post a Comment

Entry lain yang anda mungkin suka...

Related Posts with Thumbnails