Masa masak kuah ni..Si Iqa siap tanya,ibu buat apa?
...Kuah Percik..buat ayam percik ke? Tak ikan...
Ikan..??? Sebab saya pernah buat ayam percik masa
Hari Raya. Sebut ikan dia rasa pelik...Bila dah masak
masing-masing makan bertambah...
IKAN TILAPIA PERCIK – Amy
Resepi asal - Chef Hanieliza
Bahan2:
1 ekor Ikan Tilapia
Bahan untuk Kuah
5 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
3 batang Serai
3 biji cili merah
5 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
3 batang Serai
3 biji cili merah
5 biji cili padi
1 cawan santan pekat
1 inci kunyit hidup
1 cawan santan pekat
1 inci kunyit hidup
1 inci halia
Bahan lain:-
3 keping asam keping
Garam dan gula secukup rasa
Cara-cara:
1. Ikan dibersihkan, dikelar2 dan dilumur dengan
3 keping asam keping
Garam dan gula secukup rasa
Cara-cara:
1. Ikan dibersihkan, dikelar2 dan dilumur dengan
sedikit garam. Ketepikan.
2. Panggang ikan sehingga masak.
3. Kisar semua bahan
untuk kuah.
4. Masukkan
santan dalam periuk dan tenggekkan
atas api.
Masukkan
kesemua bahan kisar dan yang lelainnya.
5. Perasakan dengan garam juga gula.
6. Masakkan kuah sehingga pekat.
7. Hidangkan ikan didalam pinggan dan tuangkan
kuah percik di atas ikan dan hidangkan.
5. Perasakan dengan garam juga gula.
6. Masakkan kuah sehingga pekat.
7. Hidangkan ikan didalam pinggan dan tuangkan
kuah percik di atas ikan dan hidangkan.
No comments:
Post a Comment