Udang
Goreng Kari - Amy
Bahan
- bahan:
100gm
udang (besar atau sederhana besar)
3 ulas bawang merah – di kisar halus
1
ulas bawang putih – dikisar halus
I
sudu besar serbuk kunyit
2
sudu besar serbuk kari
1-2
tangkai daun kari
Garam
secukup rasa
Minyak
masak secukupnya
Bahan
Hirisan (jika suka)
1
biji cili merah – di hiris halus
½
labu bawang besar – di hiris
3-4 biji cili padi –dihiris halus (jika nak pedas)
Cara
Memasak:
1.
Perapkan udang bersama serbuk kunyit, garam,
serbuk kari dan bahan kisar.
2.
Panaskan minyak di dalam kuali.
3.
Masukkan udang yang diperap tadi. Goreng hingga
garing.
5. Masukkan daun kari,dan bahan hirisan dan gaul rata.
6.
Angkat dan sedia dihidangkan.
*Masak
kali ni saya skip bahan hirisan sebab si adik
Ira
tak suka, dia makan udang semata-mata.
aaaaaaa...kan dah lapaaaaa...
ReplyDelete