Ayam Penyet masakan dari Indonesia yang cukup popular sekarang ...banyak cawangannya...kalau jalan-jalan di Wangsa Walk...kedai nilah tempat kami makan....tapi saya lebih suka pergi di Cawangan kedai ayam penyet di Sri Gombak, sebab ada kawasan untuk orang tidak merokok " NO SMOKING"...masa bulan Ramadan hari tu saya cuba resepi ni...
Resepi Ayam Penyet Wong Solo
Buah keras — 250 gram
Bawang merah dan putih — 500 gram
Kunyit — 600 gram
Garam — 375 gram
Air — 20 cawan
Bahan B (untuk menggoreng ayam)
Bawang putih — 900 gramKunyit — 25 gram
Telur — 5 (lima) biji
Bahan untuk sambal penyet:
Cili padi — 10 gramBawang putih — 10 gram
Tepung maizena (tepung jagung) — secukup rasa
Minyak masak — dua sudu makan
Semua bahan sambal penyet, kecuali minyak panas ditumbuk sebelum dicampur dengan minyak panas dan sedia untuk dihidangkan.
Semua bahan A digoreng dan digiling dengan penggiling. Ayam dan bahan A (yang siap digiling) dikukus. Bahan B kecuali telur digoreng dan kemudian dikisar bersama telur sebelum dimasukkan garam secukup rasa. Apabila ayam siap dikukus, angkat seketika dan sapukan bahan B (yang siap dicampur) kepada ayam yang dikukus. Selepas itu, goreng dan tunggu sehingga masak. Ayam kemudian dipenyetkan dan siap untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment