Saya suka nasi ni kerana warna-warninya dan sedap.
Nasi Pelangi - Amy
3 cawan beras basthmati – rendam 1 @ 2 jam, cuci dan toskan.3 cawan air
1 cawan susu cair
1 labu bawang besar – di mayang
3 biji bawang merah * - dikisar
2 ulas bawang putih * - dikisar
1 inci halia* - dikisar
2 kuntum Bunga lawang
sebatang Kayu manis
4 kuntum Bunga cengkih
2 sudu besar minyak sapi
2 sudu besar Mentega
2 sudu besar badam serbuk (badam yang dikisar)
1 kiub ayam
2 helai daun pandan
garam secukup rasa
Pewarna hijau, merah dan kuning.
Kismis, bawang goreng.
Cara Memasak:
1. Panaskan minyak sapi campur mentega dan tumiskan bawang
besar yang di mayang bersama rempah sekawan (kayu manis,
bunga lawang, cengkih)
2. Kemudian masukkan bahan kisar, serbuk badam dan tumis
hingga naik bau. (Tumis semua dalam kuali).
3. Sementara itu, masukkan air , susu cair dan kiub ayam ke dalam
periuk nasi letrik. Masukkan beras , garam dan daun pandan.
Kemudian masukkan bahan tumis tadi. Biarkan nasi mendidih.
4. Bila nasi hampir masak, buat 3 lubang menggunakan hujung
senduk atau straw minuman. Letakkan pewarna merah, hijau
dan kuning berasingan. Biarkan nasi benar-benar masak.
5. Akhir sekali masukkan kismis, biarkan seketika lepas itu baru di gaulkan
nasi tadi dengan kismis dan biar bercampur warna. Bolehlah dihidang
dan ditabur bawang goreng.
No comments:
Post a Comment