Saya buat kuih ni sebab teringin nak makan, bukan tak boleh beli, tapi kalau beli kurang
rasa lemak manisnya, tapi memandangkan anak-anak saya tak suka sangat kuih, kecuali
satu dua jenis seperti karipap, donut, apam, itupun ada yang suka ni, ada yang suka tu,
menyebabkan rasa nak membuat kuih- muih ni hilang...hehehe...tapi yang ini saya buat juga...
saya fikir kalau banyak ( sebab buat satu loyang ) nak makan 2-3 ketul kuih aje...tak apalah
kalau siap bagi pada Ina anak sedara dan emaknya (kakak ipar) jelah...Saya suka guna
resepi ni sebab guna ukuran cawan (cawan metrik).
rasa lemak manisnya, tapi memandangkan anak-anak saya tak suka sangat kuih, kecuali
satu dua jenis seperti karipap, donut, apam, itupun ada yang suka ni, ada yang suka tu,
menyebabkan rasa nak membuat kuih- muih ni hilang...hehehe...tapi yang ini saya buat juga...
saya fikir kalau banyak ( sebab buat satu loyang ) nak makan 2-3 ketul kuih aje...tak apalah
kalau siap bagi pada Ina anak sedara dan emaknya (kakak ipar) jelah...Saya suka guna
resepi ni sebab guna ukuran cawan (cawan metrik).
Resepi seperti dibawah:-
KUIH SERIMUKA - Amy
Resepi asal : ANA ALI (Sweet treats)
Resepi asal : ANA ALI (Sweet treats)
Bahan-Bahan:-
Lapisan bawah
3 cawan beras pulut
3 cawan santan cair
1/2 sudu teh garam
Lapisan atas
3 cawan santan pekat
1 cawan jus pandan (10 helai daun pandan dijdikan jus pandan)
1/2 cawan gula
1/2 cawan tepung gadum
1/2 cawan tepung jagung
1 biji telur
1 sudu teh garam
3 cawan beras pulut
3 cawan santan cair
1/2 sudu teh garam
Lapisan atas
3 cawan santan pekat
1 cawan jus pandan (10 helai daun pandan dijdikan jus pandan)
1/2 cawan gula
1/2 cawan tepung gadum
1/2 cawan tepung jagung
1 biji telur
1 sudu teh garam
Penyediaan:-
Untuk lapis bawah.
Basuh beras pulut, toskan, gaulkan dengan santan dan garam. Tanak sehingga
masak .
Bila masak masukkan dalam loyang yang disapukan dengan sedikit minyak
masak @ lapik plastik. Tekan sehingga padat.
Untuk lapis atas .
masak .
Bila masak masukkan dalam loyang yang disapukan dengan sedikit minyak
masak @ lapik plastik. Tekan sehingga padat.
Untuk lapis atas .
Kisar semua bahan2 dalam blender dan tapis.
Tuangkan perlahan2 ke atas pulut tadi.
Kukus lebih kurang 1/2 jam. Untuk mengelakkan bahagian atas kuih nih
berkedut, boleh tutup loyang dengan aluminium foil semasa mengukus.
Tunggu sejuk baru dipotong .
berkedut, boleh tutup loyang dengan aluminium foil semasa mengukus.
Tunggu sejuk baru dipotong .
***potong menggunakan pisau plastik agar potongan licin dan kemas.
***potong menggunakan pisau plastik agar potongan licin dan kemas.
No comments:
Post a Comment