Wednesday, June 13, 2012

Ikan Masak Acar Kuning...Masakan Brunei


Ikan Masak Acar Kuning – Amy
Bahan A
1 ekor ikan (tenggiri, siakap atau apa-apa ikan)

Bahan untuk dikisar:
1 biji bawang besar
 3 ulas bawangb putih
2 batang serai
2 inci kunyit hidup
2 inci halia

Bahan- bahan lain :
2 cawan santan
3 sudu makan minyak masak
Garam secukup rasa

Bahan B (Acar Mentah)
1 batang lobak merah
1 batang timun
1 biji bawang besar
1 sudu makan cuka (boleh ganti perahan limau)
Gula dan garam secukupnya

Cara:-
1.  Ikan di cuci, digaram, kunyitkan dan di goreng letak ke tepi.
2.  Tumis bahan-bahan kisar hingga naik bau
3.  Kemudian masukkan santan dan garam secukupnya
4.  Sementara out buat acar, campurkan hirisan lobak, timun , bawang. Masukkan gula, garam, cuka atau perahan limau.
5.  Ikan goreng letakkan dalam piring, tuangkan bahan tumis tadi dan acar mentah di atas ikan. Hidangkan.

No comments:

Post a Comment

Entry lain yang anda mungkin suka...

Related Posts with Thumbnails