Friday, June 15, 2012

Ikan Patin Masak Lemak Belimbing Buluh


Ikan Patin Masak Lemak Belimbing Buluh - Amy
Bahan-bahannya:-

3 – 4 potong ikan patin
10-15 biji buah belimbing buluh
2 cawan santan (1 biji kelapa)
2 batang serai – diketuk
1 helai daun kunyit – di carik-carik
Garam secukup rasa

Bahan tumbuk
5 – 10 biji cili padi (ikut kepedasan masing-masing)
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2 cm kunyit hidup
2 cm halia
Cara:-

1.   Ikan dicuci bersih (basuh dgn jus limau, cuka dan tepung).
2.   Masak 2 cawan santan bersama bahan tumbuk.
3.   Masukkan serai ketuk dan daun kunyit.
4.   Bila santan mendidih masukkan ikan.
5.   Apabila hamper masak masukkan belimbing buluh yang   telah dibelah dua.
6.  Kacau sebati masukkan garam secukup rasa.



No comments:

Post a Comment

Entry lain yang anda mungkin suka...

Related Posts with Thumbnails