Thursday, June 21, 2012

Lontong (Nasi Daun Pisang)

Lontong ( Nasi Daun Pisang) - Amy
Bahan- bahan:-
3 cawan beras (di cuci dan di toskan)
5 keping daun pisang batu/pisang biji – dilayur atas api
Air rebusan (didihkan)
Cara:-
1.  Gulung daun pisang sebesar 4 sm garispusat.
2.  Ikat hujung daun pisang dengan tali raffia/atau dawai
   Juga ikat di tengah-tengah, supaya gulungan tidak terbuka.
3.  Masukkan beras yang telah di toskan tadi, separuh kelonsong daun pisang.
4.  Ikat hujung yang lagi satu dan rebus sehingga masak.
5.  Anggaran rebusan selama 4 jam atau lebih lagi supaya tahan lama.
6.  Selepas diangkat dari air rebusan, lontong tadi hendaklah di toskan secara menegak dalam bekas yang berlubang(bakul atau besen plastik contohnya)
 * Lontong nasi selalu dimakan dengan sayur lodeh dan juga lauk-pauk yang lain seperti rendang, ayam madu, ayam masak merah, daging masak hitam atau apa juga yang sewaktu dengannya. Di hidangkan pada Hari Raya, tapi sekarang tak perlu tunggu Raya...dah ada jual kat Pasar. 






No comments:

Post a Comment

Entry lain yang anda mungkin suka...

Related Posts with Thumbnails