Kuih apam yang lembut dan sedap, mudah untuk dibuat.
APAM NASI - cha myresipi.com
Bahan-bahannya:
2 cawan nasi
2 cawan tepung gandum
2 cawan tepung beras
2 cawan tepung gandum
2 cawan tepung beras
1 cawan brown sugar
3 / 4 cawan gula pasir
2 1/2 cawan air
1 sudu kecil yis kering
beberapa titik pewarna merah, kuning, hijau.
Kelapa parut putih, campur garam dikukus 5 minit.
2 1/2 cawan air
1 sudu kecil yis kering
beberapa titik pewarna merah, kuning, hijau.
Kelapa parut putih, campur garam dikukus 5 minit.
Cara-caranya:
1. Kisar nasi, air dan gula pasir hingga hancur.
2. Dalam mangkuk besar, masukkan tepung gandum,
tepung beras dan yis kering.
Gaul sebati.
3. Curahkan bahan-bahan kisar ke dalam bahan-bahan kering dan kacau sebati
sehingga tidak bergentel.
Rehatkan selama 3 jam.
4. Bahagikan kepada 4 bahagian dan warnakan.
Kacau perlahan.
5. Panaskan kukusan, minyakkan sedikit acuan.
Masukkan adunan tadi 3/4 acuan
dan kukus selama 15 minit.
6. Hidangkan bersama kelapa parut yang telah dikukus.
No comments:
Post a Comment