Monday, February 27, 2012

Cendawan Busut Tumis Air


Rasanya dah lama sangat tak makan sayur cendawan ni, kebetulan pergi pasar Selayang, makcik yang selalu jual buah kuini tu ada jual cendawan ni, saya pun ambil dua piring , dan cakap kat makcik tu, dah lama saya tak makan cendawan ni, dulu masa kecik-kecik, kalau hujan mesti ada cendawan ni, sekarang susah nak jumpa. Makcik kat pasar tu kata, ni pun pasal hari hujanlah dapat cendawan ni!.

CENDAWAN BUSUT TUMIS AIR – Amy.
Bahan- bahan

2 piring cendawan busut
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 sudu teh lada hitam
1 biji cili merah
1 - 2 batang serai dititik
garam dan perasa
2 cawan air

Cara - cara
-Tumbuk lada hitam hingga lumat.
- Hiris bawang merah dan bawang putih.
-Serai dititik dan cili merah dihiris.
-Tumis bahan hiris dan bahan tumbuk
  sehingga naik bau.
-Masukkan juga serai yang dititik serta air.
-Bubuh  garam dan perasa.
-Masak hingga mendidih, kemudian masukkan
 cendawan busut.
-Masukkan cili merah yang telah dihiris.
-Renihkan seketika, tutup api dan angkat,
 siap untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment

Entry lain yang anda mungkin suka...

Related Posts with Thumbnails