Rasanya dah lama sangat tak makan sayur cendawan ni, kebetulan pergi pasar Selayang, makcik yang selalu jual buah kuini tu ada jual cendawan ni, saya pun ambil dua piring , dan cakap kat makcik tu, dah lama saya tak makan cendawan ni, dulu masa kecik-kecik, kalau hujan mesti ada cendawan ni, sekarang susah nak jumpa. Makcik kat pasar tu kata, ni pun pasal hari hujanlah dapat cendawan ni!.
CENDAWAN BUSUT TUMIS AIR – Amy.
Bahan- bahan
2 piring cendawan busut
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 sudu teh lada hitam
2 ulas bawang putih
1 sudu teh lada hitam
1 biji cili merah
1 - 2 batang serai dititik
garam dan perasa
2 cawan air
Cara - cara
-Tumbuk lada hitam hingga lumat.
garam dan perasa
2 cawan air
Cara - cara
-Tumbuk lada hitam hingga lumat.
- Hiris bawang merah dan bawang putih.
-Serai dititik dan cili merah dihiris.
-Serai dititik dan cili merah dihiris.
-Tumis bahan hiris dan bahan tumbuk
sehingga naik bau.
-Masukkan juga serai yang dititik serta air.
-Bubuh garam dan perasa.
-Masak hingga mendidih, kemudian masukkan
cendawan busut.
-Masukkan cili merah yang telah dihiris.
-Renihkan seketika, tutup api dan angkat,
-Renihkan seketika, tutup api dan angkat,
siap untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment