Sunday, February 12, 2012

Asam Pedas Ala Singapura....Kesukaan Saya

Asam Pedas Kepala Ikan

Asam Pedas Kesukaan saya...dimasak bersama kunyit hidup dan lada hitam...baru kaw!!!

Ini resepinya:

ASAM PEDAS KEPALA IKAN - AMY

Bahan-bahannya:-
1/4 kilo kepala ikan nyok-nyok- belah dua (ikan apa-apa pun boleh)
30 biji cili kering- di kisar
1 cawan air asam jawa
4 tangkai daun kesum
8 biji kacang bendi
1 biji tomato belah 6
2 batang bunga kantan - belah 2
2 cawan air
Garam secukup rasa
Gula sedikit (pengganti serbuk perasa)

Bahan-bahan dikisar:-
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 ini halia
1 inci kunyit hidup
1 inci belacan
1 sudu kecil lada hitam


Cara:-


1. Tumis bahan-bahan kisar tadi, bila naik baunya,
    masukkan cili kering yang dikisar, biar cili masak
    dengan betul, baru masukkan air asam jawa, biarkan 2 - 3 minit.
2. Masukkan air dua cawan , bila mendidih masukkan kepala ikan,
    daun kesum, bunga kantan, bendi juga garam serta sedikit gula.
3. Biarkan sahaja ikan masak dan kuahnya agak pekat,
    baru masukkan tomato yang telah dibelah 6.



Kebetulan waktu masak ni,stok bunga kantan tak de..jadi tak de ..lah dalam gambar..kebetulan teringat nak ambil gambar asam pedas ni, jadi saya masukkan dalam blog beserta dengan resepinya sekali.. 

No comments:

Post a Comment

Entry lain yang anda mungkin suka...

Related Posts with Thumbnails