Antara sayur sawi dan bayam, saya lebih gemar kepada sayur bayam, kerana rasanya lebih manis...Masak tumis air adalah masakan yang paling senang, jika angin monsun M melanda....muahahaha (gelak jahat ni...)
Sayur Bayam Tumis Air – Amy
Bahan-bahannya:-
1 ikat sayur bayam – dicuci bersih
1 mangkuk kecil udang basah
3 ulas bawang merah - dikisar
2 ulas bawang putih - dikisar
1 / 2 inci halia - dikisar
1 biji lada merah- dihiris
1 / 2 biji bawang besar – dihiris
Sedikit minyak untuk menumis
Sedikit air
Garam dan serbuk perasa secukupnya
Cara:-
1. Bayam dipotong akarnya, direndam
terlebih dahulu, supaya pasirnya
tidak melekat.
2. Potong ikut kesukaan dan asingkan daun dan batangnya.
3. Udang basah dibersihkan, tinggalkan ekornya.
4. Panaskan mintak dan tumis bahan kisar,
bila telah naik baunya,masukkan terlebih
dahulu batang bayam yang telah
dipotong dan udang.
5. Setelah itu masukkan air secukupnya,
biar mendidih,
baru masukkan daun bayam,
hirisan cili dan juga
bawang besar beserta garam dan
serbuk perasa secukupnya.
6. Jangan biarkan terlalau lama,kacau 2-3 kali
terus matikan api dan angkat.
(Supaya sayur tidak lembik).
No comments:
Post a Comment