Sunday, February 19, 2012

Sayur Bayam Tumis Air


Antara sayur sawi dan bayam, saya lebih gemar kepada sayur bayam, kerana rasanya lebih manis...Masak tumis air adalah masakan yang paling senang,  jika angin monsun M melanda....muahahaha (gelak jahat ni...)


Sayur Bayam Tumis Air – Amy
Bahan-bahannya:-
1 ikat sayur bayam – dicuci bersih
1 mangkuk kecil udang basah
3 ulas bawang merah - dikisar
2 ulas bawang putih - dikisar
1 / 2 inci halia - dikisar
1 biji lada merah- dihiris
1 / 2 biji bawang besar – dihiris
Sedikit minyak untuk menumis
Sedikit air
Garam dan serbuk perasa secukupnya
Cara:-
      1.    Bayam dipotong akarnya, direndam
        terlebih dahulu,  supaya  pasirnya 
        tidak melekat.
2.   Potong ikut kesukaan dan asingkan daun dan batangnya.
3.   Udang basah dibersihkan, tinggalkan ekornya.
4.   Panaskan mintak dan tumis bahan kisar,
        bila telah naik baunya,masukkan terlebih
        dahulu batang bayam yang telah
        dipotong dan udang.
5.   Setelah itu masukkan air secukupnya,
    biar mendidih,
        baru masukkan daun bayam,
        hirisan cili dan juga
        bawang besar beserta garam dan 
        serbuk perasa secukupnya.
6.   Jangan biarkan terlalau lama,kacau 2-3 kali
         terus matikan api dan angkat.    
         (Supaya sayur tidak lembik).
     *     Sebuk perasa saya adalah secubit gula….

No comments:

Post a Comment

Entry lain yang anda mungkin suka...

Related Posts with Thumbnails