Monday, February 27, 2012

Siput sedut masak lemak cili padi


       SIPUT sEDUT MASAK LEMAK CILI PADI - Amy
      Bahan-bahannya
      1/2 kilo siput sedut
      10 biji cili api
      2 cm kunyit hidup
      2 batang serai dititik
      1 biji kelapa diparut (santan pekat dan cair)
      1 keping asam gelugur
      Sehelai daun kunyit
      garam secukup rasa
      sedikit gula
     CARA-CARA MENYEDIAKANNYA
      1. Perah santan, dapatkan santan pekat
         dan cair diasingkan
       2. Siput sedut dicuci bersih, guna hampas kelapa,
         jika tak ada, cuci guna cuka atau tepung  
         supaya bau hanyir siput sedut ni hilang.
      3. Potong belakang siput dengan gunting tajam
        (dihujung sekali)
      4. Cili api dan kunyit hidup ditumbuk untuk
         dijadikan bahan tumis.
      5. Tumiskan bahan tumbuk cili api dan kunyit hidup tadi,
         masukkan santan cair dan masukkan siput sedut.
         Masukkan juga garam,gula, asam keping 
         dan batang serai yang dititik.
      6. Apabila masak, masukkan santan pekat,
         daun kunyit, didihkan sebentar
         dan kemudian matikan api.

         *Masak lemak cili padi, tanpa bawang-bawangan
          dan halia adalah cara masak N.S.
 

No comments:

Post a Comment

Entry lain yang anda mungkin suka...

Related Posts with Thumbnails