SIPUT sEDUT MASAK LEMAK CILI PADI - Amy
Bahan-bahannya
1/2 kilo siput sedut
10 biji cili api
2 cm kunyit hidup
2 batang serai dititik
1 biji kelapa diparut (santan pekat dan cair)
1 keping asam gelugur
Sehelai daun kunyit
garam secukup rasa
sedikit gula
CARA-CARA MENYEDIAKANNYA
1. Perah santan, dapatkan santan pekat
dan cair diasingkan
2. Siput sedut dicuci bersih, guna hampas kelapa,
jika tak ada, cuci guna cuka atau tepung
supaya bau hanyir siput sedut ni hilang.
3. Potong belakang siput dengan gunting tajam
(dihujung sekali)
4. Cili api dan kunyit hidup ditumbuk untuk
dijadikan bahan tumis.
5. Tumiskan bahan tumbuk cili api dan kunyit hidup tadi,
masukkan santan cair dan masukkan siput sedut.
Masukkan juga garam,gula, asam keping
dan batang serai yang dititik.
daun kunyit, didihkan sebentar
dan kemudian matikan api.
*Masak lemak cili padi, tanpa bawang-bawangan
dan halia adalah cara masak N.S.
No comments:
Post a Comment