Lauk dalca ikut selera saya, bila sayuran dalam lauk tersebut tidak dimasak terlalu lama. Selalunya kuah dalca terutama di majlis kenduri, sayuran dalam lauk dalca lembik dan layu, sama hancur macam kentangnya juga...ini betul-betul potonglah...muahahaha!!! Ini resepi ikut selera saya:-
DALCA DAGING – Amy.
Bahan-bahannya:-
600 gm daging cincang (direbus n simpan air rebusan)
1 1 / 2 cawan kacang dal (dicuci dan ditos)
2 biji ubi kentang (dibelah 4)
2 biji terung
15 biji buah tomato kecil
10 tangkai kacang panjang
4 biji cili hijau
2 batang lobak merah
1 / 2 biji kelapa – diperah jadikan santan
4 sudu besar minyak masak
Sedikit asam jawa
Garam dan gula secukup rasa. (gula ganti serbuk perasa)
Bahan dikisar /giling:-
6 biji cili kering
10 biji bawang merah
5 ulas bawang putih
2inci halia
4 sudu besar rempah kari
Bunga cengkih, buah pelaga, kayu manis n bunga lawang
Cara:-
1. Lada kering, bawang merah, bawang putih, halia dan serbuk kari dikisar sekali@ digiling lumat.
2. Kacang dal direbus sampai empuk/lembut.
3. Semua jenis sayuran di potong-potong.
4. Panaskan minyak , tumis rempah empat sekawan dan juga bahan dikisar.
5. Bila naik bau, masukkan air rebusan daging.
6. Santan diperah dengan sedikit asam jawa.
7. Masukkan kedalam bahan masakan.
8. Bila mendidih masukkan lobak, kentang,daging dan kacang dal.
9. Bila empuk baru masukkan terung dan kacang panjang.
10. Biarkan mendidih, masukkan garam secukup rasa, akhir sekali masukkan tomato dan juga cili hijau.
Mabeles sungguh!!!!! ekekeke.......
No comments:
Post a Comment