Ini menu petang semalam, beli jagung segar kat Pasar Selayang ingat nak rebus...tapi dah lama tak makan bubur..kebetulan ada keledek...
BUBUR JAGUNG KELEDEK - Amy.
Bahan
3 tongkol jagung segar
1 biji ubi keledek BUBUR JAGUNG KELEDEK - Amy.
Bahan
3 tongkol jagung segar
3 cawan santan pekat (1 biji kelapa)
1 cawan air
1 cawan gula melaka /gula perang-merah
2 s/b gula [sekiranya kurang manis]
2 s/b sagu mata ikan [basuh dan toskan]
garam
daun pandan
Cara
1. Masukkan semua bahan kecuali santan pekat dalam periuk.
2. Masakkan sehingga mendidih, ubi keledek empuk dan sagu nampak
jernih.
3. Masukkan santan pekat dan kacau perlahan-lahan sehingga mendidih
sekali lagi.
4. Hidangkan.
*Udah jadi blog masakan gamaknya ya...dok menayang gambar masakan je...
masak jangan tak masak wehhh...kalau tak masak, siapa yang laporr ??? Mereka dan keluarga merekalah juga...muahahaha......
No comments:
Post a Comment